Vem är katt och vem är råtta?

Jodie Comer som den skrupellösa yrkesmördaren Villanelle.Bild: HBo nordic

Killing Eve är ett annorlunda kriminal/spion-drama där två kvinnor på varsin sida om lagen försöker komma åt varandra. Det är både roligt och otäckt.

Ett nytt avsnitt av Killing Eve publiceras på HBO Nordic varje måndag.

Årets tv-höjdpunkt har hittills varit den helsjuka, originella brittiska komediserien Fleabag vars visningsrättigheter på Yle Arenan dessvärre just gått ut. Bakom serien stod skådespelaren Phoebe Waller-Bridge, och när hon nu åter är aktuell med en ny serie, Killing Eve (BBC) på HBO Nordic, är man inte sen att kasta sig över den. Den åttadelade serien baserar sig på The Observers danskritiker Luke Jennings roman Codename Villanelle från 2017 och den här gången är genren kriminaldrama, eller snarare spiondrama, med kvinnliga kontrahenter.

Det handlar om två knivskarpa kvinnor: Eve Polastri (Sandra Oh, bekant från Grey's Anatomy) är en agent som ger sig den på att sätta dit yrkesmördaren Villanelle (Jodie Comer, närmast känd från Doctor Foster). Detta leder till en katt- och råttalek där frågan är vem som får tag på vem först.

Fortfarande finns det en hel del egensinne och humor med i dramat – det här är de underhållande dialogernas serie – men det är också seriöst spännande. Vi får följa den svala skönheten Villanelle, som är stationerad i Paris, på olika uppdrag runtom i Europa, uppdrag som för övrigt delas ut av den danska Bron-skådespelaren Kim Bodnia. Villanelle dödar som en kylig maskin, helt renons på känslor och mänsklighet, är genuint obehagligt och farlig, och oerhört skicklig. I London knegar å sin sida Eve – smågalen men mycket smart och lyckligt gift med läraren Niko (Owen McDonnell) – på med sitt skrivbordsjobb på den brittiska underrättelsetjänsten. Tills omständigheterna gör att hon får betydligt mera fältarbete då hon blir spion med uppdrag att sätta dit den fullblodspsykopatiska seriemörderskan.

Hittills ligger två avsnitt ute (även för BBC:s del) och ett nytt publiceras på HBO Nordic varje måndag. Det här är en serie som krokar fast tittaren direkt; välskriven och välspelad med en stark närvaro i berättandet och ett alldeles eget tonfall. Och mera är på gång; redan innan den första säsongen sänts är säsong två beställd.

Malin Slotte TV-redaktör

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00