Veikko "Vexi" Salmi död – skrev texter till 8 000 låtar

Vexi Salmi berättade för HBL år 2010 om sitt liv som textförfattare för Irwin Goodman. Bild: Cata Portin/HBL-arkiv

Veikko "Vexi" Salmi, en av Finlands främsta textförfattare inom populär- och schlagermusiken, har avlidit vid en ålder av 77 år. Salmi skrev texter till cirka 8 000 låtar och av dem har 3 200 spelats in på skiva.

Vexi Salmi avled i sviterna av en lång sjukdom på Terhohemmet på tisdag. I och med hans frånfälle har en djup tolkare av den finska folksjälens innersta väsen gått ur tiden. Tillsammans med bland andra Reino Helismaa, Juice Leskinen, Gösta Sundqvist och Juha Wainio klassas Salmi som en mästare när det gäller att snickra ihop texter inom den inhemska populär- och schlagermusiken. Utöver egna texter översatte Salmi också många schlagertexter till finska. Han fungerade också som en populär kolumnist i olika tidningar och skrev skönlitteratur, fackböcker och biografier.

Vexi Salmi blir främst ihågkommen för sitt samarbete med Irwin Goodman alias Antti Hammarberg. I 25 år, fram till Irwins död 1991, var Salmi den folkkäre musikerns minst lika folkkäre hovförfattare under pseudonymen Emil von Retee. Työmiehen Lauantai, Las Palmas, St. Pauli ja Reeperbahn, Häirikkö och Rentun Ruusu är några av de otaliga låtarna som Salmi skrev texten till för Goodman. Många av samhällets utstötta kände igen sig i Salmis texter och Irwins tolkningar. De enkla och slagkraftiga, ofta rimmande, texterna passade in i Irwins folkliga och slagkraftiga melodier. I en intervju för HBL 2010 beskrev Salmi orsaken till framgångarna med Goodman på 60- och 70-talen:

Tillsammans med Irwin Goodman gjorde Vexi Salmi en karriär som varken saknade framgångar eller motgångar. Bild: Teppo Lipasti/Lehtikuva

– Det agrara samhället förvandlades till ett industriellt samhälle. Finland var som en skämtteckning av ett paradis. Det fanns ingen hungersnöd och saker på hyllorna, men det spelade ingen roll varifrån vi fick varorna. Finland balanserade mellan två världspolitiskt vitt skilda läger. Finland upplevde en växtvärk som dokumenteras i sångerna, sade Salmi.

Det är inte bara Goodman som fått njuta av Salmis verbala förmåga. Han gjorde ett omfattande livsverk som textförfattare i nästan 60 år. Han skrev låttexter för bland andra Katri Helena, Fredi, Kirka, Pepe Willberg, Danny, Antti Tuisku och Suvi Teräsniska. Han skrev också hälften av låttexterna till Jari Sillanpääs självbetitlade album från 1996, som är Finlands mest sålda album genom tiderna med 270 000 exemplar.

Fem av Vexi Salmis låtar har vunnit tävlingen Höstens melodi och tre låtar har representerat Finland i Eurovisionstävlingen. Vexi Salmis texter vittnar om en träffsäker och analytisk författare som kände till alla samhällsskikt i Finland. Ett mångsidigt och mångskiftande känsloliv finns i texterna som många finländare haft lätt att ta till sig – både i glädje och i sorg.

Vexi Salmis livsverk var också omfattande med andra artister i vårt land. Bild: Sari Gustafsson/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning