Veikkaus plockar bort spelautomater och begränsar reklamen

Veikkaus styrelseordförande Olli-Pekka Kallasvuo och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) meddelade på torsdagsmorgonen att Veikkaus ser över sin strategi. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Spelbolaget kommer att ta bort över 3 000 spelautomater under de närmaste åren. Bolaget skär också kraftigt ned på marknadsföringen.

Veikkaus styrelseordförande Olli-Pekka Kallasvuo och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) meddelade på torsdagsmorgonen att Veikkaus ser över sin strategi.

Bolaget kommer under de närmaste åren att minska antalet spelautomater med över 3 000. Veikkaus har för närvarande omkring 21 500 spelautomater runtom i landet. Dessutom skär man ner på marknadsföringen.

En annan stor förändring är att alla som spelar Veikkaus spel kommer i fortsättningen att bli tvungna att identifiera sig. Före 2022 kommer identifieringen att vara obligatorisk. Det gäller alla spel utom skraplotter och spel på Casino. Syftet med identifieringen är att minska spelberoendet.

Nya styrelsemedlemmar

Dessutom får Veikkaus tre nya styrelsemedlemmar: Juha A. Pantzar, vd för Garantistiftelsen, Anne Larilahti, Telias företagsansvarschef och M-Brains vd Christian Cedercreutz. Pantzar har kunnande inom spelberoende, Larilahti inom företagsansvar och Cedercreutz inom digital business. Enligt minister Paatero har man genom valet av dessa personer velat stärka bolagets sociala ansvar.

Enligt Kallasvuo har styrelsen fortsatt förtroende för vd:n Olli Sarekoski.

I somras uppstod en häftig kritikstorm mot Veikkaus efter en reklamkampanj där en fiktiv terapeut uppmuntrar sin patient att bejaka sin spellust. Reklamen ansågs underskatta problemen som är kopplade till ett spelberoende.

Marknadsföringen av de fysiska spelautomaterna kommer nu att upphöra helt och när det gäller digitala spel kommer det i fortsättningen att ske enbart digitalt.

Vd Olli Sarekoski medger att kampanjen var ett misstag.

– Vi har begått misstag, säger han.

Av Veikkaus avkastning styr staten årligen en miljard euro till olika organisationer. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Också Kallasvuo kommenterar kritiken mot Veikkaus.

– Det verkar som att den allmänna acceptansen mot penningspelandet har minskat i Finland, men också i många andra länder. Uppståndelsen fick sin början i och med en attitydförändring. Vi måste se oss i spegeln.

Bonus enligt spelberoende

Styrelseordförande Olli-Pekka Kallasvuo säger att man på Veikkaus är förberedda på att intäkterna kommer att sjunka märkbart i och med att man skär ner på marknadsföringen.

Veikkaus har en marknadsföringsbudget på 65 miljoner. Det talas om att marknadsföringssatsningarna skulle skäras ner med en tredjedel.

– Det är ändå klart att vi måste jobba effektivare om resultatet blir sämre, säger Kallasvuo.

Av Veikkaus avkastning styr staten årligen en miljard euro till olika organisationer, till exempel inom idrott och ungdomsarbete. Minister Paatero vill inte i det här skedet ta ställning till om förändringarna inom verksamheten kommer att leda till staten får mindre pengar att dela ut.

Också ledningens belöningssystem har varit föremål för kritik. Veikkaus kommer nu att ändra på bolagets belöningssystem. Om nackdelarna med penningspelandet i framtiden ökar över en viss gräns kommer också ledningens bonusar att sjunka.

– Ansvarstagande är viktigt för Veikkaus. Därför ska man straffa oansvarighet, säger Kallasvuo.

Läs också: Organisationer i Svenskfinland får tiotals miljoner av Veikkaus – "En katastrof om finansieringen skulle upphöra"

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning