Veikkaus lovar identitetskontroller och ökat ansvar

Under Veikkaus presskonferens berättar vd Olli Sarekoski om företagets problem. Bild: Heikki Saukkomaa

Under en presskonferens på torsdag medger Veikkaus vd Olli Sarekoski brister i företagets verksamhet. Under de närmaste åren skall antalet spelautomater minska och socioekonomiska aspekter beaktas.

På den digitala sidan har Veikkaus svårigheter och företagets marknadsandel minskar. Problemen på den digitala marknaden gör det svårare att säkerställa att finländska spelare kanaliserar sitt spelande till finska tjänster.

Genomgående för förändringarna som företaget står inför är en satsning på ansvar. Det gäller både verksamheten och marknadsföringen. Under nästa år kommer företaget att börja införa identitetskontroller på sina spelautomater.

– Vi har inte lyckats minska det permanenta spelberoendet tillräckligt. Vi har bara varit nöjda med att den totala mängden inte har vuxit, säger Sarekoski.

Spelautomater kommer inte vara en lika vanlig syn i framtiden. Veikkaus planerar att pensionera en stor del av sina automater. Bild: Jussi Nukari

År 2021 kommer Veikkaus att kräva identifiering på alla penningautomater och på spel med fasta odds. 2023 kommer samma policy att omfatta kupongspel och spelsalar. Systemet gör det även möjligt för spelarna att hålla koll på sitt spelande. Dessutom kommer Veikkaus att i större utsträckning erbjuda information om spelen.

Antalet spelautomater kommer att minska under de kommande åren. I nuläget finns det cirka 18 500 spelautomater. Under nästa år kommer antalet att minska till ungefär 15 000. På längre sikt skall ungefär 8 000 automater bort.

Veikkaus affärsverksamhetsdirektör Nora Vähävirta tror inte att allt spelande kommer flytta över till nätet. Yngre spelare använder kort i stället för mynt, men automaterna intresserar fortsättningsvis. Bild: Heikki Saukkomaa

När det gäller utplaceringen heter det att företaget kommer beakta socioekonomiska aspekter, de kommer att följa med och utvärdera minskningen av automater. Ändå kommer det inte vara frågan om att fördela automaterna jämnt.

– Vi är där var butikerna är, säger affärsverksamhetsdirektör Nora Vähävirta.

Enligt Vähävirta är det inte möjligt att fördela automaterna enligt en modell där det finns ett visst antal maskiner per invånare.

– Det är viktigt för oss att behandla butikerna lika. Ifall vi placerar automater i en butik, är det viktigt att vi behandlar deras konkurrenter lika.

Hon säger att gränsdragningen för automaternas utplacering är problematisk.

– Är det postnumret som är den avgörande faktorn, eller använder vi andra villkor för att bestämma var automaterna skall placeras?

Ansvar även i marknadsföringen

Bolaget introducerar en etisk checklista och tillsätter ett råd för att se över marknadsföringen.

Under torsdagens presskonferens ber Sarekoski om ursäkt för de två omskrivna reklamerna företaget publicerat. Det är ändå inte reklamerna som varit företagets primära problem. Reklamerna är ett resultat av större problem och djupgående svårigheter, menar Sarekoski.

– Problemet är inte nytt, men det är vad som lett till höstens diskussion, säger Sarekoski.

Veikkaus tar kritiken på allvar och kommer att göra om sin marknadsföringsstrategi. Det gäller inte endast innehåll utan även mängden reklam. Vähävirta säger att hon är säker på att finländarna kommer att märka en avsevärd skillnad i företagets framtida marknadsföring.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning