Veikkaus avslöjar sin verkliga omsättning för Yle – 13 miljarder euro

I det officiella bokslutet redogör Veikkaus för de övriga spelens omsättning. Men för spelautomaternas del redogör man enbart för vinsten som bolaget gör, vilken är omkring 840 miljoner euro. Bild: Mikael Sjövall/SPT

Enligt spelbolaget Veikkaus bokslut är bolagets omsättning omkring 3 miljarder euro. Inom bolaget talar man ändå om den "verkliga omsättningen" på 13 miljarder euro, skriver Yle.

På statsägda Veikkaus webbplats står det att bolagets omsättning var 3 154,7 miljoner euro i fjol. Men bolagets omsättning är i verkligheten betydligt högre, enligt Yles grävande redaktion MOT.

Veikkaus vd Olli Saarekoski bekräftar påståendet för Yle.

– Omsättningen är omkring 13 miljarder. Vi har inget problem med att berätta det, säger Sarekoski i programmet.

"Försöker inte dölja"

I det officiella bokslutet redogör Veikkaus för de övriga spelens omsättning. Men för spelautomaternas del redogör man enbart för vinsten som bolaget gör, vilken är omkring 840 miljoner euro. Omsättningen för spelautomater och bordsspel rapporteras efter att man dragit av de utbetalda vinsterna. Det här beskrivs i en fotnot i Veikkaus bokslut.

I verkligheten är omsättningen för spelautomaterna alltså 11 miljarder euro, enligt MOT. Omsättningen är så stor eftersom pengarna rör sig från spelarna till maskinerna, från maskinerna som vinster till spelarna och från spelarna igen tillbaka till maskinerna.

Enligt Sarekoski försöker Veikkaus inte dölja det här.

– Precis som nu berättar vi öppet att vår verkliga omsättning är 13 eller 12,8 miljarder euro i år, säger Sarekoski till Yle.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning