Veikkaus anställda protesterar mot bolagets personalpolitik

Spelbolaget Veikkaus funktionärer lämnade sina arbetsplatser på fredagseftermiddagen i protest mot pågående samarbetsförhandlingar.

Enligt fackförbundet Pro är personalen missnöjd med Veikkaus planer på att säga upp cirka 400 personer. Det är framför allt bolagets anställda i spelhallar och restauranger som kommer att drabbas av uppsägningarna, uppger Pro.

– Veikkaus motiverar sina planer med ett tidigare strategiskt beslut. Personalen misstänker att beslutet att säga upp folk i den här omfattningen fattades redan i höstas, säger huvudförtroendeman Kristiina Lindroos i ett pressmeddelande.

Veikkaus personal har meddelat att de kommer att återvända till sina arbetsplatser på lördag klockan 6.00.

– Veikkaus spelar hasard med sina arbetstagares framtid. På grund av bolagets monopolställning kommer de som sägs upp inte att få nya jobb i samma bransch, säger fackförbundet Pros ordförande Jorma Malinen i pressmeddelandet.

Enligt Veikkaus ledning påverkar fredagens protest inte försäljningen av Veikkaus spel i affärer, kiosker och på webben.

Sammanlagt 1 300 personer berörs av samarbetsförhandlingarna.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39