Vegetarisk trend märks men skinkan har huvudrollen

Kallrökt morot i stället för lax. Bild: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Den rådande vegetariska trenden i Finland syns också i julmaten, säger Johanna Mäkelä, professor i matkultur vid Helsingfors universitet.

– En central trend i år har varit olika vegetariska produkter som ersätter kött. Visserligen har till exempel veganskinkor förekommit redan länge, säger Johanna Mäkelä.

Det blir allt populärare med vegetariska produkter vid sidan om köttprodukter på julbordet, säger utvecklingschef Arja Hopsu-Neuvonen på Marthaförbundet.

– En stor del av våra traditionella julrätter, såsom lådor, rosolli och svampsallad, är ju redan vegetariska, påminner Hopsu-Neuvonen.

Enligt Mäkelä kan man ännu inte se någon dramatisk minskning av köttkonsumtionen i statistiken. Men man kan se starka tecken på att en del av finländarna målmedvetet går in för att ändra sina vanor.

Olika växtproteiner, såsom baljhavre och bondböneprodukten härkis, som tilltalar också blandätare har enligt Mäkelä en stor betydelse.

– Vi befinner oss kanske i en brytpunkt. Jag ser det ändå inte som sannolikt att köttändandet upphör helt i den närmaste framtiden. Men våra matvanor förändras, och många anser det vara nödvändigt att vi avstår från kött.

Kallrökt lax på morot

De flesta satsar fortfarande på traditionell julskinka. Sju av tio hushåll uppgav att de köper julskinka i Lihatiedotus enkät.

Mäkelä tror att det tar tid innan veganskinkan intar huvudrollen på julbordet.

– På framtidens julbord kan det finnas både vegan- och grisskinka, men tio år räcker inte för att seitanskinkan ska ersätta grisskinkan helt, säger Mäkelä. 

I de sociala medierna har den veganska "kallrökta laxen", som tillreds på morot och flytande rök för aromens skull, fått massiv synlighet. På Marthaförbundet skriver man inte recept för köttersättande produkter utan den köttfria festmåltiden tillreds från vegetarisk synvinkel.

– Man kan åstadkomma en otroligt festlig helhet utan kött. Med helt vanliga råvaror utan desto större tricks, säger Hopsu-Neuvonen. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning