Vegetarisk pasta

Börja med en grön inledning på veckan. Här en lättlagad och god pasta med gröna förtecken. Bild: TT

En kött- och fiskfri inledning på veckan är allt vanligare. Här är en lättlagad, god pasta med gröna förtecken.

För 4 personer, 20 minuter

400 g färsk pasta, gärna grön tagliatelle

1 msk olivolja

1 krm svartpeppar

1 tsk flingsalt

Att äta till:

100 g grön sparris, fryst går bra

2 små gula lökar

3 morötter

100 g färsk babyspenat

1 dl hackad bladpersilja

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1 dl grädde

2 dl vatten

1/2 tärning grönsaksbuljong

salt och vitpeppar

1 dl riven ost

Att servera till:

bladpersilja

riven ost

Gör så här:

1. Dela sparrisarna i 5 centimeter långa bitar. Skala och dela de gula lökarna i klyftor. Skala och strimla morötterna. Skölj och hacka babyspenaten och bladpersiljan. Skala och riv vitlöksklyftan. Riv osten.

2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Låt rinna av i durkslag innan den tippas tillbaka till kastrullen och blandas med olivolja, flingsalt och svartpeppar.

3. Fräs grönsakerna under omrörning i olivolja ett par minuter. Slå på grädde och vatten. Smula ned en halv tärning grönsaksbuljong. Blanda grönsakerna med pastan. Smaka av med salt och vitpeppar.

4. Lägg upp i djupa tallrikar och toppa gärna med bladpersilja och riven ost.

TT

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning