Vegas tog tredje raka - Minnesota reducerade

Bild: Lehtikuva7/Sean M. Haffey

Vegas svenske skyttekung William Karlsson förde NHL-nykomlingen Vegas till slutspel.Nu är man bara en match från en kvartsfinalplats i Stanley Cup.Segerorganisatör mot Los Angeles Kings: William Karlsson.

Karlsson gjorde det matchavgörande 3–2-målet efter 14.44 i tredje perioden, frispelad av kedjekompisen Reilly Smith.

– Spelar man med Reily Smith är man beredd att pucken kommer i det där läget, säger Karlsson till Expressen.

– Klart att det personligen är skönt att få göra ett sådant där mål, men det viktiga var att vi aldrig släppte vår "gameplan" utan bara körde på.

LA Kings tog ledningen genom Alex Iafallo i första perioden. I den tredje blev det fart på Vegas målskytte. Cody Eakin kvitterade efter 6.10, James Neal gjorde 2–1 efter 14.23 och Karlsson gjorde sitt mål bara 21 sekunder senare. Det var Karlssons första slutspelsmål efter att ha gjort 43 under grundspelet.

– Efter vårt första mål tyckte jag att vi tog över och att det kändes som vi skulle fixa det här i kväll, säger Karlsson.

Fjärde segern svårast

Kings Anze Kopitar reducerade senare till 4–3, assisterad av Oscar Fantenberg.

Vegas leder nu matchserien med 3–0 och kan säkra avancemanget hemma i Las Vegas natten till onsdag, svensk tid.

– Vi vet att Kings hämtat upp 0–3 i matcher tidigare i slutspel, så vi tar inte ut något i förskott. Och som alla vet, den fjärde segern är den svåraste i sådana här matchserier, säger Karlsson

"Blev ett statement"

Minnesota låg under med 0–2 i matcher mot Winnipeg. I den tredje svarade man med storseger – 6–2.

– Vi ville absolut inte förlora mer och det här blev ett litet statement. Vi var missnöjda med hur vi uppträdde i de två matcherna i Winnipeg, framförallt den andra. I den kändes det som vi inte hade nånting. Men i kväll spelade vi mycket bättre, säger backen Jonas Brodin till Aftonbladet.

Mikael Granlund stod för 1+1 och Mikko Koivu för 0+2. Patrik Laine noterades för en assist för Jets.

Washington har fått en mycket tung start på slutspelet, har nu förlorat båda de inledande hemmamatcherna mot Columbus.

Detta trots att målkungen Alexander Ovetjkin fick igång målskyttet och gjorde två i det andra åttondelsfinalmötet. Columbus hämtade in både 0–2 och 1–3 och vann efter förlängning med 5–4.

Det blev ett mål och tre assist för Sidney Crosby när det regerande mästarlaget Pittsburgh vann över Philadelphia med 5–1. Pittsburgh leder med 2–1 i matcher.