Vegas till final i Stanley Cup

Bild: Lehtikuva/David Lipnowski

Vegas går till final i Stanley Cup efter att ha tagit hem semifinalserien mot Winnipeg med en 2–1-seger i det femte mötet mellan lagen.– Vi tror på oss själva och det har varit nyckeln. Alla litar på varandra, säger Nate Schmidt direkt efter matchen.

Fem minuter in i matchen fick bortalaget Vegas in 1–0-målet genom Alex Tuch, men innan första perioden var slut hade Winnipegs Joshua Morrissey kvitterat.

Ryan Reaves 2–1-mål kom i mitten av andra perioden och blev slutresultatet.

Semifinalen slutade 4–1 i matcher. Den första semifinalmatchen förlorade Vegas, men tog sedan hem fyra matcher i rad.

– Vi gav det lite tid och ingen fick panik efter första matchen och vi höll ihop som lag, säger Marc André Fleury, som räddade 31 av 32 skott på mål, direkt efter matchen.

Han hyllas för sina insatser i målet i de senaste matcherna, men vill inte ta åt sig hela äran.

– Jag tror att man alltid är så bra som laget, och grabbarna har varit jättebra och de har hjälpt mig mycket och det har varit jättekul, säger han direkt efter segern.

Lagkamraten Nate Schmidt, som tidigare spelat för Washington, förklarar segern med många personers insatser på isen.

– Vi rörde på fötterna bra och vi kunde lita på att vår målvakt gjorde bra räddningar, och försvaret har gjort ett stort jobb de senaste matcherna, säger han

Vegas är det nyaste laget i NHL och har gjort en succéartad första säsong. I finalen kommer nykomlingarna att ställas mot antingen Tampa Bay eller Washington, som möts i sin sjätte semifinalmatch natten till tisdag svensk tid.

Erik Haulas dröm om Stanley Cup-titeln växer sig allt starkare. Patrik Laine får ta nya tag med Winnipeg nästa säsong.

Fakta: Vegas Golden Knights

Vegas Golden Knights är det senaste lag som fått en plats i NHL. Laget blev en del av NHL inför denna säsong, och har under sitt första år i ligan överträffat alla förväntningar.

De har främst skaffat spelare genom en så kallad expansionsdraft, där klubben fick välja en spelare från samtliga övriga lag i ligan. De fick dock inte välja vilka spelare som helst, då varje lag fick lämna in en lista på en målvakt, tre backar och sju forwards (alternativt en målvakt och åtta valfria utespelare) som var skyddade från att väljas av den nya organisationen.

Två svenskar, William Karlsson (Columbus) och Oscar Lindberg (New York Rangers), fanns bland de 30 spelare som Vegas valde i denna expansionsdraft. Framförallt Karlsson har varit ett succéval, då han gjorde 78 poäng (43 mål/35 assist) i grundserien. Med det var han bäste svensk i hela NHL.

Under sitt första år slutade Vegas trea i Western conference (femma i hela NHL och etta i Pacific division) med 51 segrar på 83 matcher.

I slutspelet har de besegrat Los Angeles (4–0 i matcher) i åttondelsfinal, San José (4–2) i kvartsfinal och Winnipeg (4–1) i semifinal.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03