Vegas ambition: Äkta tilltal och spegla samtiden

Projektledaren Heidi Grandell-Sonck. Bild: Pressbild

Radio Vega sänder fyrtio egna sommarprat i år. Om det är svårt att hitta tillräckligt många personer med en historia att berätta? – Nej, tvärtom, säger projekt­ledaren Heidi Grandell-Sonck.

När Vegas sommarpratare kör i gång efter midsommar inleds den elfte säsongen. Sveriges Radios Sommar är förebilden och projektledaren Heidi Grandell-Sonck kallar programidén genialisk.

– Det är personer som man har sett fladdra förbi på tidningssidor, eller hört om, som överraskar en och visar sitt verkliga jag på radio via den musik de tycker om eller genom något personlig som de berättar. Det kan vara lättsamt, djupt, sorgligt eller glatt, det viktiga är att det är äkta med ett ärligt tilltal, säger hon.

Samtidigt vill Grandell-Sonck inte att programmen i Finland och Sverige jämförs för mycket. Ambitionen är densamma, men eftersom Vega är minoritetsmedia är resurseringen en annan än P1:s. Det är i stort sett bara hon och två andra kolleger, Elisabeth Morney och Tina Grönroos, som gör programmen – och det under några intensiva månader.

Från att programmet tidigare varit rätt fritt prat, försöker Heidi Grandell-Sonck avsätta mer och mer tid för manusarbete. För det gör slutresultatet så mycket bättre, menar hon.

Sommarpratarna ska stå för bredd sett till ålder, geografi och områden de verkar i. De ska också spegla samtiden.

– Vad har hänt under året som gått, vad präglar tiden vi nu lever i?

– Jag brukar utgå från vem jag har lust att lyssna på. Jag vill höra kloka människor tala i radio.

Finland, och inte minst Svenskfinland, är klart mindre än grannen i väster. Ändå tycker Heidi Grandell-Sonck inte det är svårt att hitta de personerna. Ibland önskar hon att hon kunde göra fler program för att få plats för alla.

Det har också blivit lättare att få folk att ställa upp i och med att programmet blivit mer känt. De som tackar nej gör det oftast av tidsbrist.

Nu har Vegas sommarpratare upp till 50 000 lyssnare per sändning plus nedladdningar från Arenan. Det gör programmet till kanalens populäraste under somrarna.

Drömgästen?

– Linus Torvalds! Jag har försökt få honom med varje år.

Vilka årets sommarpratare är offentliggörs i morgon.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning