Veganmat får egen festival

Bild: Vöner

På lördag ordnas den första matfestivalen i Helsingfors där allt som serveras är veganskt. Vegestreet ordnas vid Slakteriet i Fiskehamnen.

Sjutton restauranger deltar i Helsingfors nyaste matfestival Vegestreet, som ordnas på lördag i Fiskehamnen. På menyn finns en salig blandning av snabbmat, från taco, kebab och pizza till glass, ostbricka och mera exotiskt kryddade portioner. Den gemensamma nämnaren för allt som serveras är att de är tillredda av veganska råvaror.

Ett syfte med festivalen är att låta flexitarianer, alltså personer som äter en blandad kost, smaka på veganmat i olika former. Förutom vanliga restaurangportioner säljs det också små smakportioner som kostar mellan 1 och 5 euro från de olika matvagnarna.

– Vi har samlat de bästa gatumatsproducenterna från Finland till samma ställe. Att ordna en vegansk matfestival i ett gammalt slakteri visar på ett inspirerande sätt hur världen förändras och matkulturen tar sig nya former, säger Vegestreets producent Selma Lähteenmäki.

Slakteriet har under de senaste åren förvandlats till ett centrum för stadskultur, där mat, musik och underhållning av olika slag möts.

Alternativ till kött

Vegestreet tar också ställning i klimatdiskussionen. Den ovanligt varma sommarens skuggsidor är övergödningen av haven. Också Helsingforsborna har i sommar kunnat se hur de blågröna algerna frodas i Finska viken.

Festivalens arrangörer drar paralleller mellan köttkonsumtion och klimatförändringen.

– Att äta kött belastar miljön hårt. Med evenemanget vill vi visa att det går att äta gott och njuta av maten också om den är producerad på ett hållbart sätt. Man behöver inte avstå från något bara för att man äter vegansk mat, säger vd Suvi Auvinen vid Vegefirma, som också har producerat Vegemässan och Vegeawards tidigare i år.

Vegestreet pågår klockan 11-21 lördagen den 4 augusti vid Slakteriet i Fiskehamnen. Det är varken åldersgräns eller inträdesavgift till festivalen. Mera information om evenemanget finns på vegestreet.fi

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning