Vega tar inte till sig kritiken

Att svenskspråkiga lyssnare väljer bort Vega till förmån för finskspråkiga radiokanaler betyder att Vega inte lever upp till den standard lyssnarna önskar.

Som många gånger tidigare försvarar och berömmer Yle Vega sig själv i stället för att ta lyssnarnas kritik på allvar. "Det är glädjande att Svenska Yles kulturutbud intresserar och engagerar" skriver Anna Forth (HBL Debatt 26.9) trots att Trygve Söderlings och Magnus Cederlöfs inlägg (HBL 21.9 och 24.9) gäller uttryckligen Yle Vegas radioprogram och uttrycker allvarligt missnöje med kulturutbudet.

Att svenskspråkiga lyssnare väljer bort Vega till förmån för finskspråkiga radiokanaler betyder att Vega inte lever upp till den standard lyssnarna önskar. Forth kallar kulturinnehållet mångsidigt och brett, men det är djup och kunskap som ofta saknas. Googla kan vi alla. Ytligt tomprat, manér och språkfel är inte givande underhållning eller sällskap och absolut inte kultur eller kunskap. Att splittra programmen med ovidkommande musik gör varken sakinnehållet eller musiken rättvisa. Den kritiken bemöter Forth inte alls. Ofta flyter musiken ihop med "Du lyssnar på Yle Vegaa"-trudelutterna. Det gör ett förvirrat intryck och uppskattas knappast av de kompositörer och musiker vars musik det drabbar.

Ta till er kritiken i stället för att förklara bort den! Vår enda vuxenkanal på svenska måste hålla en acceptabel standard. Som den nu låter undergräver den (med undantag för några högklassiga program) vår språkgrupps trovärdighet.

Gunilla Malm, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning