Vega på vardagarna är olidligt

Det är säkert delvis en ekonomisk fråga, men något mera givande borde gå att ordna på vardagarna.

Jag vill gärna vakna till radionyheter på svenska. Men efter nians nyheter och Andrum blir det ofta olidligt att ha Radio Vega på. Susanna Landor tar upp en viktig fråga i sin krönika i HBL den 24 april. Hon skriver bland annat "I stället för att skälla på en enskild Vega-musikchef behöver vi en tydligare definition av Yles uppdrag".

Som ensamboende pensionär vill jag gärna lyssna på radion på förmiddagarna, men jag tycker inte att det ingår i public service-uppdraget att på vardagarna ta upp sändningstiden med "bytesbörsen" och lyssnarnas samtal och musikönskemål. Jag vill inte lyssna på andra lyssnares telefonnummer, upprepade och i långsam takt. Inte heller på de lyssnare som lagt beslag på sändningarna med till exempel Tomas Ek som programvärd. Samma personer tycker att de har rätt att ringa in under varje sändning och prångla ut sina åsikter och önskemål över hela Svenskfinland – eller åtminstone hela huvudstadsregionen.

Det är säkert delvis en ekonomisk fråga, men något mera givande borde gå att ordna på vardagarna. Det finns ju bra program som gjorts under gångna år och som kan sändas i repris, eller varför inte talböcker? På veckosluten är utbudet lyckligtvis mycket bättre och mångsidigare. På vardagarna är man tvungen att byta till Yles finska kanaler eller lyssna på Sveriges radio via datorn.

Kristina Nathoo Pensionär

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning