Vega nonchalerar fortfarande de äldres musiksmak

Bild: Mostphotos.com

Musiken på Vegas spellistor tilltalar knappast ens unga med lite musikbildning, för att inte tala om äldre personer

På Yle svarar de ansvariga undvikande när jag undrar om de själva tycker att alla Yle Vegas programledares och redaktörers språk och allmänbildning håller måttet och om de anser att musiken motsvarar den breda publik Vega finns till för.

Man gömmer sig bakom lyssnarsiffror och Taloustutkimus positiva undersökningsresultat. Men de som har fått nog av den svenskspråkiga vuxenkanalen svarar knappast på enkäter om den. Eftersom Extrem finns är det svårt att förstå varför Vega inte satsar på ett lite mognare tonfall. På en kanal där unga vänder sig till unga har jargongen fräschör, men håll i gång-hållningen hos lite äldre radioröster som vänder sig till vuxna och äldre är malplacerad.

Språkfel och tankelättja kan inte försvaras med argumentet "det en gillar ogillar en annan". Musiken på Vegas spellistor tilltalar knappast ens unga med lite musikbildning, för att inte tala om äldre personer. De äldre blir flera och använder sociala medier mindre än yngre. Varför berövas de äldre då allt mera radiotid? Andelen ytlig skvalmusik på spellistorna är för stor. Alla har eller har haft föräldrar och far- och morföräldrar. Var finns förståelsen och respekten för de äldre generationerna? Nästan alla program splittras av musik. Efter några meningar spelas en låt som inte har någonting med ämnet som behandlas att göra och samma musik återkommer gång på gång på gång.

Och vem behöver underhållning som den finlandssvenska komikern som själv skrattar åt sina dumheter och spekulerar om uttrycket "allt går inte som på Strömsö" kanske kunde missförstås i Sverige som att allt inte går som på Utøya?

Yle Vegas anda och musik (spellistorna) räknar allt mindre med äldre lyssnare. Det är respektlöst och ledsamt med tanke på att Vega är public service-bolagets enda radiokanal för svenskspråkiga vuxna.

Gunilla Malm Helsingfors

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning