Vega klarar sig fint

Åtminstone här i Åbo ser regionredaktionen till att morgonrösterna är både behagliga och vuxna.

Hemkommen från en affärsresa läser jag i HBL om Yle Vegas språkanvändning och musikutbud i flera kritiska insändare, bland dem Hans Rautios (HBL 15.3) önskan om att det är dags för Vega att bli vuxen på riktigt. Rautio vill vakna till sympatiska röster på morgonen och höra moget prat och nostalgi.

Det är upplyftande att radioinnehåll engagerar och diskuteras, och Vega är ju en av våra främsta språkdomäner. Jag är en 43-årig stadsbo och har märkt att jag nästan enbart väljer Yle Vega, då alltid i bilen (ungefär två timmar per dag). Andra kanaler är lite svåra, och till exempel de finskspråkiga kommersiella skvalkanalerna ger mig eksem. Jag tycker Vegas grepp och innehåll funkar fint, och lyssnar gärna på till exempel Joakim Rundts utmärkta röstanvändning och språkbruk.

Ett bättre radiotilltal än Hannah Norrena får man leta efter, och Jukka Isojoki håller i sina program den breda skaran med populärmusikönskemål i balans. Åtminstone här i Åbo ser regionredaktionen till att morgonrösterna är både behagliga och vuxna. Jag håller med Rautio om att fler experter kunde rymmas i etern, för det är alltid givande att höra Joonas Turtonen analysera drogmissbruket eller Johan Strang prata nordisk politik.

Mina språkvetarvänner har en gång i tiden upplyst mig om att språk är och ska vara i ständig förändring, och även här tycker jag Vega klarar sig fint och har inte stannat på 1950-talet. Vi vuxna som väljer Vega vill tacka för en bra kanal, och ser fram emot goda stunder vid radion.

André Heikius Reso

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03