Vega byter namn till – Vega

Nya tag i radion på svenska från och med den 1 september. Bild: Mostphotos

Svenska Yle förnyar radiokanalen Vega. Åtminstone namnet är bekant och det är premiär på torsdag.

En enhetligare kanal som spretar mindre, reagerar snabbare och är mera angelägen. Så beskriver redaktionen förnyade Yle Vega som ser dagens ljus på torsdag 1 september. En allt större tyngdpunkt läggs på direktsändningar med fokus på aktuella händelser och fenomen, medan andelen redigerade program i radiotablån minskar.

– Det är viktigt att göra skillnad på program och innehåll. Essensen är att kanalens uppdrag består, men strukturerna ändras. Innehållet finns kvar, men en del i ny form, säger programchef Kaj Backman.

Till exempel världsmusikprogrammen Café Continental finns inte längre kvar som ett eget program, men enligt Backman kommer världsmusik att spelas på Vega också i fortsättningen. Också programmet för klassisk musik, Amadeus, försvinner ur radiotablån, men det redaktionella innehållet ingår i ett nytt direktsänt program på tisdagskvällar, Den klassiska kvällen, som går ända fram till kl. 22.

Enligt Kaj Backman kommer redigerat material att ingå i flödessändningarna

– Dokumentärerna är ett bra exempel. De kommer fortsättningsvis att ingå och omges i ett direktsänt program, vilket gör det möjligt att gå vidare, diskutera och debattera djupare, säger Backman.

Betoning på nyheter och aktualiteter

Många populära program finns fortsättningsvis med, till exempel Slaget efter tolv, Kvanthopp, Naturväktarna, Fritt fram, Kaffekvarnen, Tongåvan, Eftersnack och Radioteatern fortsätter.

Från och med torsdag är de regionala sändningarna från Helsingfors, Åbo, Östra Nyland, Västra Nyland och Vasa en timme längre och fortsätter fram till klockan tolv på vardagarna. Också lördag morgon blir i Yle Vega regional. Nyhetssändningarna blir fler, nu kommer de att sändas varje heltimme sju dagar i veckan.

– Vi vill skärpa Vegas profil och stärka samhälls-, aktualitets- och nyhetsbevakningen. Den nya strukturen gör det möjligt för oss att snabbt reagera och ta tag i nya skeenden och fenomen, säger Backman.

Bland programledarna på Yle Vega hörs välbekanta röster som bland andra Camilla Kivivuori och Jukka Isojoki i Vega Kväll, Tongåvan och Vegatoppen och Pia Abrahamsson i Vega Söndag. Hela måndagskvällen är vikt för den finlandssvenska musiken tillsammans med bland andra Benny Törnroos och Tomas Ek i det nya programmet Vår musik.

Nya röster bjuder bland annat Magnus Hansén och Nicke Aldén från X3M:s Veckoslutskommittén på. Nicke hörs med Hannah Norrena i Vega Dag, som tar över efter Slaget efter tolv varje vardag, och i Vega Lördag, som spinner vidare på Lördax omtyckta koncept. Magnus tar upp dagens största samtalsämnen med Joakim Rundt i Vega Eftermiddag.

På söndag kvällar diskuteras veckans kulturhändelser i det nya programmet Vega Kultur.

Utförlig publikundersökning

Förnyelsen har föregåtts av ett digert utvecklingsarbete och har enligt Yle gjorts i tät dialog med lyssnarna. Vega når 40 procent av finlandssvenskarna dagligen, men konkurrensen om lyssnarnas tid har hårdnat och de nya medievanorna ställer helt nya krav på kanalen.

Utvecklingsarbetet bygger på omfattande publikanalys men också på samtal och diskussioner som bara i fjol fördes med sammanlagt 6 000 lyssnare runtom i Svenskfinland.

– Det som kom fram i samtalen var att lyssnarnas förväntningar på radions snabbhet understryks då världen förändras, därför vill vi betona det. Så finns det förstås storlyssnarna hos vilka radion vandrar med genom vardagen, de som vill ha sällskap med substans, säger Kaj Backman.

Kommer förnyelsen att göra tillfredsställa bägge grupperna?

– Jag hoppas det och tror den kommer att göra det. Samtidigt förstår jag att justeringar kan irritera om man inte längre hittar sitt favoritprogram på kanalen, säger Backman.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning