Veera Ruoho polisanmäler Teuvo Hakkarainen för sexuella trakasserier

Veera Ruoho (Saml) har polisanmält Teuvo Hakkarainen (Sannf) för hans tilltag i riksdagens kafé. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Riksdagsledamot Veera Ruoho (Saml) har polisanmält Teuvo Hakkarainen (Sannf) för sexuella trakasserier på riksdagens kafé i torsdags. Hakkarainen har stängt sitt Facebook-konto.

Det var i samband med Sannfinländarnas julfest i Riksdagshuset förra veckan som Teuvo Hakkarainen (Sannf) blev överförfriskad. I något skede sökte sig Hakkarainen från festen i grupprummet till riksdagens kafé där han grabbade tag i Veera Rouho (Saml) och tvångskysste hennes nacke.

Tilltaget fick rejält med publicitet eftersom riksdagen samtidigt debatterade den nya alkohollagen. Därtill var det bara dagar sedan riksdagens aktualitetsdebatt med anledning av sexuella trakasserier.

Hakkarainen bad om ursäkt för sitt beteende på Facebook, dock utan att nämna offret vid namn. Det spekuleras om Hakkarainens ursäkt eventuellt hade att göra med ett påstått handgemäng med arbetsminister Jari Lindström (Blå), men Lindström förnekade.

Polisanmäler Hakkarainen

På måndag kväll framgick det att ursäkten var riktad till Veera Ruoho. Ruoho uppmanades från flera håll att polisanmäla Hakkarainen för sexuella trakasserier och på tisdagen valde hon att göra det.

– Jag har i dag gjort en polisanmälan om trakasserifallet i riksdagen. Ärendet utreds av polisen. Jag har inget mer att säga om saken, skriver Ruoho på Twitter.

Ruoho mottog gott om stöd för sitt beslut på sociala medier. Bland annat Kaj Kunnas, Li Andersson (VF) och Sari Multala (Saml) ansåg att Ruoho handlade rätt.

Samtidigt fördömde Sannfinländarnas riksdagsgrupp alla typer av sexuellt- eller annat ofredande och meddelade att det inte är någon ursäkt att man varit berusad.

– Om man inte klarar av att kontrollera sig själv i fyllan ska man inte dricka. Riksdagsledamoten representerar inte bara sig själv, utan hela partiet, sin grupp och sina väljare, skriver den sannfinländska riksdagsgruppen i ett pressmeddelande.

Hakkarainen fick en varning av gruppen för sitt beteende. Därtill lämnade han självmant posten som Sannfinländarnas andra vice ordförande.

Tar some-konsekvenserna

På tisdag kväll meddelade Hakkarainen även att han stänger sitt Facebook-konto. Strax efter klockan 18 var kontot borta.

– Politiken är en gren där det inte finns rum för misstag. Jag respekterar dem som aldrig begår några, och aldrig misslyckas. Å andra sidan är jag av den åsikten, att varken herrar eller narrar klarar av detta liv utan misslyckanden, skrev Hakkarainen i sitt sista inlägg.

Inlägget fick över 1 500 gilla-markeringar på bara ett par timmar. Han fortsatte:

– Jag har försökt och försöker vara ärlig. Jag vill inte delta i det smutsiga politiska spelet, där svagare blir utnyttjade, där man med blodsmak i munnen väntar på att de ska misslyckas.

Hakkarainen skrev att han är en folkets man och ingen politisk spelare. Han sade att han har gett politiken nästan all sin tid och använt de gåvor som gud honom gett.

– Folkets man snubblar och ramlar omkull, men reser sig igen, skrev han.

Inlägget avslutas med en liten hälsning till den samlade journalistkåren.

– Journalister, jag svarar inte på telefon. Det lönar sig att sluta ringa.

Teuvo Hakkarainen (Sannf) har blivit polisanmäld för sitt tilltag. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning