Veckans väder: Nu sjunker temperaturen

Arkiv. September månad började med varmt sommarväder, men på måndag förutspås regn och rusk i väster. Bild: Catariina Salo/SPT

På söndagen är det ännu högsommarvärme på många håll i landet, men sedan kommer hösten smygande. Det uppger Meteorologiska institutet.

På söndagen spräcktes 25-gradersgränsen för 36:e gången den här sommaren. Vid tretiden på söndagseftermiddagen uppmätte man 25,2 grader på väderstationen i Raumo. På måndag når ett regnområde landets västra del.

– På en del orter kommer det att regna kraftigt och det förekommer också åskskurar. På tisdagen drar regnområdet vidare mot öster och samtidigt sjunker temperaturen, säger jourhavande meteorolog Ari Mustala.

På tisdag väntas vädret längs kustområdet, från Österbotten i norr till Nyland i söder, att vara mestadels soligt. Det kan förekomma en del lokala regnskurar, säger Mustala. Temperaturen förväntas från och med måndag vara cirka 17–19 grader.

Mot slutet av veckan ser ett kraftigt lågtrycksområde ut att nå Finland. Det skulle kunna innebära spöregn och hård vind. Men Mustala påpekar att prognosen för slutet av veckan ännu är väldigt osäker.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning