Veckans låttips: Yung Lean tillbaka med hypnotisk hiphop

Bild: Yung Lean

Svenska artisterna Yung Lean och Oskar Linnros ser till att Sverige fortsätter vara på framfart vad gäller hiphop- och soulmusik.

Yung Lean – Drop it / Scooter

Det är något speciellt med hiphop-artisten Jonatan "Yung Lean" Håstad. Den 21-åriga svensken har hyllats av kritiker sedan han släppte sitt första album år 2014. Han har sen dess fått fans internationellt, medverkat på Frank Oceans album Blonde och själv släppt ytterligare två studioalbum.

Efter att bara ha hört låten Drop it / Scooter från Yung Leans tredje album vågar jag påstå att han stärker sin position som en av Sveriges, om inte Nordens, mest intressanta hiphop-artister.

Den här låten tyder på en mer emotionell och lugn hiphop än Yung Lean gjort tidigare. I låten använder han syntar, eko och melodisk rap som skapar en hypnotisk helhet. Jag som ofta fastnar för låttexter bryr mig inte ens om vad Yung Lean sjunger, jag är för tagen av musiken.

Oskar Linnros - Wifi

"Och när du tappat tron på vackra slut, har jag laddare och sprit". Så sjunger svenska soulpop-artisten Oskar Linnros i nya låten Wifi. Textraden är på många sätt typisk för Linnros, som blivit känd för sina emotionellt inriktade soullåtar. Men efter en paus på fyra år sen hans senaste album behöver han inte överraska i sin musik – det räcker att han är tillbaka.

Wifi är en av låtarna på nya albumet Väntar på en ängel. Linnros visar igen att han är mästare på att skriva texter som berör och lyfta fram dem med stilsäker produktion.

Ty Dolla $ign, Future feat. Kiiara – Darkside

Låten Darkside har alla ingredienser för en bra mainstream hiphop/pop-låt. Det är föga förväntat med tanke på att låten är gjord av Ty Dolla Sign, Future och Kiiara – tre hitskapare. Men trots att jag ibland har svårt för poplåtar som känns fabricerade för musiktopplistor gillar jag Darkside. Den bjuder inte på nyskapande, men den är otroligt snyggt producerad och musiken fastnar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning