Veckans låttips: Silvana Imam hyllar friheten

Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

Det blir oavsiktligt en hyllning till svensk hiphop och r'n'b i Veckans låttips när Silvana Imam och Parham släppt nya singlar.

Fri - Silvana Imam med Sikai och Eva Dahlgren

Svenska hiphop-artisten Silvana Imam släppte i fredags nya singeln Fri. Det är första singeln sedan albumet Naturkraft år 2016 och den följer på många sätt mönstret för en Silvana Imam-låt. I låten rappar Imam om att be för "alla mina i nöd", hon rappar om sina familjemedlemmar och deras historia, och hon sjunger om frihet och att äntligen få vara fri.

Imam har blivit hyllad som en feministisk och antirasistisk symbol i Sverige, men själv har hon varit noggrann med att också bara få vara Silvana i musiken – personen med rötter i både Litauen och Syrien, barnet som blev mobbad i skolan och artisten som i dag får njuta av sina framgångar. I nya singeln låter hon alla dessa världar mötas, samtidigt som hon bjuder in Sikai och, något överraskande, Eva Dahlgren för att få med andra röster och nyanser i låten.

Facetime – Parham

"Hon ringer mig på facetime...för hon vill ha mig på day time", sjunger Göteborgsbaserade hiphop-artisten Parham i nya låten Facetime. Singeln är en catchig och tidsenlig r'n'b-låt som skildrar hur en tjej alltid ringer sent på kvällen i appen Facetime, men egentligen hoppas på att kunna träffas dagtid. Parham leker med rytmer, harmonier och elektroniska element, inklusive ljudet som appen gör när någon ringer. Han skapar således en intressant, om än ganska mainstream låt, som lätt fastnar på hjärnan efter bara en genomlyssning.

Läs också: Recension av Silvana Imams Naturkraft (30.3.2016)

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning