Veckans låttips: Hur uthärdade Ingmar Bergmans flickvänner?

Veronica Maggio. Bild: Cata Portin

Veronica Maggio + Jocke Berg = sant. I 20 Questions har artisterna föreställt sig hur regissören Ingmar Bergmans flickvänner uthärdade livet. Som följd har de skapat en klockren poplåt.

Mind – Sarah Klang

"So I love him too hard cause I get stressed out" sjunger svenska artisten Sarah Klang på nya singeln Mind. Låten skildrar känslorna i ett distansförhållande och med sin säregna, mjuka och dova röstklang förmedlar Klang dessa på ett behärskat och pricksäkert sätt.

Klang är ännu inte ett hushållsnamn, men med sitt debutalbum på väg i februari pekar allt på att hon kan bli det. Själv hörde jag Klang för första gången år 2016 när hon släppte låten Sleep. Sedan dess har hon släppt ytterligare några singlar, alla i folk/americana-stil. Men det är ändå Mind som för första gången riktigt greppar taget om mig. Här kommer Klangs stora röst fram, samtidigt som hon genom små detaljer och betoningar i sången skapar en varierad ljudbild där man känner varje fras hon yttrar.

20 Questions – Veronica Maggio

I mitten av förra veckan meddelade svenska popartisten Veronica Maggio att hon skrivit en låt tillsammans med Jocke Berg från Kent. Låten 20 Questions släpptes i fredags och är framtagen för en ny kortfilm om regissören Ingmar Bergman, Bergman's Reliquary.

Utöver att låten är ett unikt samarbete finns det många ingredienser som gör 20 Questions intressant. Låten är exempelvis den första som Maggio gör på engelska, men framför allt har hon och Berg valt en annorlunda vinkel i texten. De skildrar hur de tror att kvinnorna i Bergmans liv stod ut med honom, "hur de gjorde för att orka", enligt Maggio via Facebook. Medan verserna handlar om ensamheten Bergmans partner eventuellt kände, är refrängen ett tragikomiskt klimax där Maggio konstaterar "I take these pills to make you nicer".

20 Questions är en renodlad poplåt, med en låtuppbyggnad som går från en vackert lågmäld vers till en mer bestämd och snabb refräng. På så sätt är låten mer i stil med Maggios tidigare musik än Bergs. Ändå får den mig att längta efter fler samarbeten mellan svenska popartister. Förra veckan var det Lykke Li och Little Jinder, den här veckan Maggio och Berg. Vilka blir det nästa gång?

Maybe I Will Learn – Rhys

Rhys är ytterligare en svensk popartist som bara väntar på att slå igenom på riktigt. Hennes låt Last Dance spelades flitigt på svensk radio år 2017 och nu gäller det bara att hon släpper ett album för att stärka sin position i popvärlden.

Nya singeln Maybe I Will Learn skiljer sig från Rhys tidigare mera lättsamma låtar. Låten går i moll och i ett pressmeddelande säger Rhys att låten är "en personlig favorit, en jävligt deppig låt", som hon skrev med gråten i halsen. Resultatet är ändå väldigt vackert – en låt med en ganska enkel melodi och text som fastnar. Rhys visar således också en ny sida av sig, vilket gör henne desto mer intressant.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning