Veckans låttips: Little Jinder och Lykke Li gör drömduett

Little Jinder & Lykke Li. Bild: Pontus Lundahl-Chris Pizzello/Invision/AP/Collage

Little Jinders nya låt Hålla Handen handlar om att vara omöjlig. Med hjälp av Lykke Li skapar Jinder en av årets hittills mest medryckande låtar.

Hålla handen – Little Jinder, Lykke Li

"Hålla handen handlar om att komma till en punkt där man inser att man faktiskt, på riktigt, är omöjlig att ha att göra med." Så beskriver Josefine "Little Jinder" Jinder sin nya låt i ett pressmeddelande. Den tredje singeln från den svenska artistens kommande album Hejdå är på så sätt en typisk Little Jinder-låt. Hon har tidigare ofta skrivit om självdestruktivitet och olika relationer som inte gått framåt, men ändå alltid gjort det på ett inspirerat och medryckande sätt.

Ändå var jag lite nervös inför första genomlyssningen. När jag såg att låten är en duett med Lykke Li, blev mina förväntningar väldigt höga. Samarbetet uppstod av en slump. Little Jinder ville ha med en referens till Lykke Lis I Follow Rivers – i stället blev det en duett.

Mina farhågor om att låten skulle vara under förväntan förverkligades som tur var inte. Hålla handen är en rejäl popdänga, gjord av två rutinerade artister. De två rösterna smälter ihop på ett harmoniskt sätt och låten växlar mellan en lågmäld, eterisk vers till en elektroniskt explosiv refräng. Hålla handen är inte den mest originella poplåten, men den är anslående som bara den.

Duck Hunting – Gundelach

Artisten Kai Gundelach är ytterligare en i raden av norrmän som visar att landet har ett otroligt brett och intressant utbud av indieelektronisk popmusik. I Gundelachs musik blandas synthdriven pop med kraftiga gitarriff, inte minst i nya singeln Duck Hunting. Gundelach beskriver låten som "hoppfull, men fortfarande ledsam" och han har tagit inspiration från både Bruce Springsteen och Nintendospel i skapandeprocessen.

Gundelach släppte i höstas låten Games, tillsammans med norska kollegan ARY. Games är betydligt rockigare än Duck Hunting, men tillsammans demonstrerar låtarna Gundelachs stora låtskrivarpotential. Det ska således bli spännande att höra det kommande albumet senare i år.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning