Veckans låttips: Iiris Viljanen imponerar på finska

Iiris Viljanen imponerar med den finska versionen av Ljuset själv. Bild: Sandra Johnson

Iiris Viljanen visar att hon kan göra lika bra musik på finska som på finlandssvenska. Låten Oot itse valo är en av veckans bästa låtar.

Oot itse valo (The Small Crowd Remix) – Iiris Viljanen

Iiris Viljanen blev känd med österbottniska gruppen Vasas flora och fauna, men hoppade av kort efter att bandet spelat in sitt debutalbum. Sedan dess har Iiris Viljanen släppt ett soloalbum, Mercedes, som HBL tidigare gett ett gott betyg. Viljanen fick stor genomslagskraft med albumet i Sverige. Däremot upplever jag att hon inte spelats lika flitigt i Finland. Det är kanske därför helt rätt tänkt när hon nu släpper låten Ljuset själv från Mercedes på finska.

Oot itse valo är en remix av Ljuset själv och skiljer sig tydligt från originalet. Viljanen har inte bara översatt låten till finska, utan hon har klätt om låten i en finsk produktion. Hennes röst är inte fullt lika skör på finska och tempot har trampats upp. Ändå fungerar helheten utmärkt och jag hoppas att det här bara är början på att Viljanen gör musik som också kan spelas i finskspråkiga Finland.

På en vacker dag – Thomas Stenström, Amanda Jenssen

"Minns du när vi lova vi skulle bli nåt stort?", sjunger Thomas Stenström i nya singeln På en vacker dag. Han får snart svar från forna svenska Idol-stjärnan Amanda Jenssen, som påpekar att tiden bara går medan hon blir sämre. När båda sjunger om att alla "ska dö en vacker dag" i refrängen låter det på många sätt som en svensk poplåt jag hört förr. Men det gör faktiskt inget.

Det är något väldigt genuint i Jenssens och Stenströms sång och det faktum att låten inte är så unik eller storslagen understryker textens tematik. De har kanske inte skapat något stort, men det är vackert oberoende.

Lover – Sarah Klang

Göteborgsbaserade Sarah Klang skriver på Spotify att hennes inspirationskällor sträcker sig från Barbra Streisand och electronica till 80-talspappor och plastblommor. Det kanske förklarar varför jag har svårt att placera henne inom en specifik genre. Låten Lover är fjärde singeln som Klang släpper och med sin unika röst, blandning av genrer och pricksäkra musikalitet väntar jag ivrigt på debutalbumet i februari.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning