Veckans låttips: Droger och smuts med Hurula

Bild: Pressbild

Knark, osexighet och Lilla Vargen. Veckans bästa låtar må vara mörkare än den pågående årstiden, men artisterna gör riktigt bra musik.

Left For Dead – RABBII

"Vi ville att låten skulle vara osexig. När du själv ser dig som ett offer men inte är det." Så beskriver Stockholmstrion RABBII sin nya låt Left For Dead i ett pressmeddelande. I kontrast till trions uttalande påstår jag att den nya singeln är så förförande en låt kan vara om olycklig kärlek och när man "går sönder bit för bit".

Med sina syntgenomsyrade arrangemang, svepande melodier och Johanna Berglunds unika röst har RABBII skapat en låt som inte är vacker eller perfekt. Däremot sticker den ut i sin råhet, känslosamma lyrik och genomtänkta produktion. RABBII skapar sina egna regler inom elektropop-genren och det i sig är spännande.

Du ville aldrig till himmelen – Hurula

Hurula har beskrivits som Sveriges största punkhopp. Hans musik har hyllats och han har bland annat nominerats till "Årets Rock" i Grammisgalan. När han nu släpper singeln Du ville aldrig till himmelen behöver han bara inleda med "Klart hon drogar sig bort från verkligheten" för att visa att punkhoppet fortfarande lever, om än i ett mer poppigt format.

Du ville aldrig till himmelen är en härlig kontrast till den dominerande mainstream-popen. Dels för att den skildrar smuts, droger och marginalisering, dels för att man hör varje trumslag, varje ackord och varje nyans i Hurulas röst i låten. Det är andra singeln Hurula släpper i år och jag väntar ivrigt på ett helt album inom kort.

Believe Me – Lilla Vargen

Indiefolk-artisten Lilla Vargen är en nykomling från Irland som bara släppt ett fåtal singlar. Hennes musik visar dock på en stor potential, inte minst i senaste låten Believe Me. Den växer långsamt fram. Inledningsvis är Lilla Vargens mjuka röst i fokus, men sen tillkommer fler instrument som resulterar i ett mångfasetterat ljudlandskap.

Jag hade nöjet att se Lilla Vargen live i Sverige förra helgen och blev också imponerad av hennes scennärvaro och röstförmåga. Det svenskklingande artistnamnet till trots har hon ingen koppling till Sverige. Men hennes emotionella folkpop passar synnerligen bra i den nordiska popmusiktraditionen.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning