Veckans låttips: Atmosfärisk pop med svenska Skott

Bild: Skotts Facebooksida

För de som fortfarande inte hört talas om svenska artisten Skott är det hög tid nu. Skott har släppt sin första EP och därmed också en av veckans bästa låtar

In the Mood – Skott

Atmosfärisk och futuristisk pop med uttrycksfulla texter. Så beskriver svenska Pauline "Skott" Skött sin egen musik på Spotify. Skott har släppt singlar med jämna mellanrum sen 2016, då hon inledde musikkarriären med låten Porcelain, men i helgen kom hennes allra första EP – Stay Off My Mind.

Jag har följt Skott med intresse sen början av 2017 och blev särskilt imponerad av henne när hon spelade live på Flow i Helsingfors i somras. Hennes breda röstregister och känslostarka pop stod då ut. Nya EP:n visar att hon kan göra radiovänliga poplåtar, men också mer komplicerad och dramatisk pop. Hela EP:n är värd en genomlyssning, men In the Mood sticker ut med ett långsammare tempo, en intressant låtuppbyggnad och ett lägre röstläge där Skott på bara utvalda tillfällen visar sitt höga register. Här får hon vara mer sorglös och lättsam, i motsats till hennes mer emotionellt drivna låtar.

Let Me Down – Jorja Smith, Stormzy

Brittiska R&B-artisten Jorja Smith har tidigare gjort jazz- och soulinfluerad musik som påminner om artister som Lauryn Hill och Alicia Keys. Men när hon i nya låten Let Me Down samarbetar med grime-artisten Stormzy skapar de en gripande ballad som snarast för tankarna till Adele.

Let Me Down inleds med endast pianospel och texten handlar om att älska någon som inte prioriterar en. I låten är det Stormzy som tar sig an rollen som den otillgängliga pojkvännen, medan Smith är personen som ifrågasätter varför hon inte är bra nog. Medan Stormzy rappar, använder Smith sin röst dynamiskt när hon växlar mellan att sjunga lågt och kraftigt till att sen gå upp i glasklar falsett. Let Me Down är slutligen en vacker och berörande ballad som ändå bibehåller unika drag och stilistiska grepp.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03