Veckans låtar: Vårvibbar med danska Jada

Danska RnB-artisten Emilie "Jada" Molsted. Bild: Pressbild

Danska RnB-artisten Jada och norska Tuvaband är nyheter som alla borde lyssna på den här veckan.

SURE – Jada

Danska RnB-artisten Emilie "Jada" Molsted har bara släppt två låtar, men har snabbt blivit väl omskriven och omtalad i sitt hemland. Hon ska på sin första turné i sommar och då bland annat spela på Danmarks största festival Roskilde.

I fredags släppte Jada sin andra singel Sure och blev direkt en av mina mest spelade artister under helgen. Sure är en soulfylld, medryckande och stilsäker låt. Jadas sång speglar både självförtroende och osäkerhet, vilket reflekterar låtens text om att inte vara säker på om känslorna är besvarade i ett förhållande. Hon förmedlar vårvibbar, spänning och framför allt känslor i låten, med ett resultat som känns både modernt och tidlöst.

HORSES – Tuvaband

Norska Tuva "Tuvaband" Marschhäuser började spela musik med två vänner när hon studerade barnavård. Efter att ha insett att hon inte hade ett band, utan endast jammade med kompisarna, startade hon "Tuvaband" med sig själv som enda medlem. Efter att ha släppt en EP i fjol arbetar hon nu på sitt debutalbum och Horses är albumets första singel.

Tuvaband har själv beskrivit sin musik som melankolisk, rå och lugnande. De tre adjektiven beskriver också atmosfären i Horses. Till en enkel ljudbild och gitarrkomp är Marschhäusers röst ständigt i fokus. Hon skapar en vacker dynamik i låten genom att sjunga släpigt, skört och stundvis nästan fult, samtidigt som de enkla melodierna ständigt för låten framåt.

SEAGULL – Aquilo

"Like a seagull she flies high, cause she's always on my mind", sjunger brittiska killduon Aquilo i sin nya låt Seagull. Aquilo är kända för sina bräckliga och melankoliska elektropoplåtar och nya singeln är inget större undantag. Men genom att använda fler element från indierock och indiepop har duon denna gång skapat en vassare och mer engagerande låt än de gjort tidigare.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning