Veckans inhemska filmpremiär En man och hans baby visas inte på Finnkinos biografer

Låst läge. Petteri Summanen i En man och hans baby (Yösyöttö). Bild: © Solar Films / Marek Sabogal

Finnkino och distributören Nordisk Film bråkar om ersättningar. Som det ser ut nu kommer filmen En man och hans baby inte över huvud taget att gå upp på Finnkinos biografer.

En rejäl höststorm har dragit över Filmfinland. Emedan Nordisk Film, distributör av premiärfilmen En man och hans baby (Yösyöttö), inte lyckats komma överens om filmhyran (läs: fördelningen av biljettintäkterna) med biografjätten Finnkino ser det ut som om filmen inte skulle gå upp på de största biograferna.

Nu är det ju inte första gången som det uppstår bråk. För några år sedan tvistade Disney och Finnkino om hyran för The Amazing Spider-Man.

Den gången lyckades man i sista stund komma överens. Så inte nu.

Även i övrigt är situationen mera bekymmersam. Inte bara är det fråga om en inhemsk film med massor av skattepengar under rocken, stryk tar också producenten och distributören.

Oavsett vems "felet" är ser det åtminstone ut som om Finnkino skulle använda sin ställning på marknaden som slagträ. För gnällspikarna på kulturfältet är detta ingen nyhet, på det hållet ser man Finnkino som roten till allt det onda, eventuellt med undantag för konflikterna i Mellanöstern.

Personligen föredrar jag att se Finnkino som en sorts "gentle giant", som en välskött, seriös och filmtekniskt inbjudande lirare som det utländska ägandet till trots alltid ömmat för den inhemska filmkulturen (talar för sig gör också tittarsiffrorna, högre än på trettio år).

Det ryktet står nu på spel och man kan inte annat än hoppas att parterna tar sitt förnuft till fånga – innan skadorna blir bestående.

En annan sak är ju sedan att filmen i sig knappast är värd all denna uppmärksamhet, att det i den meningen är fråga om en storm i ett vattenglas. Men som de säger i det stora landet i väst: "There is no business like showbusiness".

Krister Uggeldahl

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning