Veckans gäst hos Estrid: "Jag har varit en som sagt lite för mycket och lite för snabbt"

I åttonde avsnittet av Estrids Bokklubb har Estrid somnat i soffan, men lillasyster Berta och kompisen Jean läser och diskuterar Lena Frölander-Ulfs böcker i smyg.

En del av Lenas bilder är väldigt mörka. Hur gör hon egentligen? Estrid träffar Lena för att veta mer om tekniken, och hur det är att vara både illustratör och författare.

Lena Frölander-Ulf berättar att hon tycker att ritandet är ett sätt att berätta en berättelse, lika mycket som skrivandet är det.

– Man kan berätta snabbt och för mycket. I hela mitt liv har jag varit en som sagt lite för mycket och lite för snabbt. Jag tycker hemskt mycket om att rita petigt och länge. Jag tycker också om att skriva, för det tar så länge innan det blir en bok av det, så man hinner tänka efter, det är skönt, säger hon.

Frölander-Ulf är illustratör och författare. I flera av böckerna använder hon sig av en speciell teknik, som kallas skrapteknik. Lenas senaste bok, Jag, Fidel och skogen, har hon både skrivit och illustrerat. Den kom ut våren 2016 och är nominerad till Finlandia junior-priset.

Estrids Bokklubb är en videoserie som handlar om böcker och barns läsande, ur barnens perspektiv. I serien läser 11-åriga Estrid böcker och diskuterar dem med sina vänner. Dessutom träffar hon författare och illustratörer. De författare och illustratörer Estrid träffar i höstens åtta avsnitt är Henrika Andersson, Linda Bondestam, Lena Frölander-Ulf, Malin Klingenberg, Jenny Lucander, Annika Sandelin, Ulf Stark och Stina Wirsén.

Estrids Bokklubb är en samproduktion mellan Fantaskop Films och Hufvudstadsbladet. Svenska Kulturfonden har understött projektet.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03