Veckans bästa låtar: Nytt år, nya melodramatiska låtar med Lana Del Rey, Børns och James Blake

Lana Del Rey fotad på en spelning på Vieilles Charrues-festivalen i nordvästra Frankrike. Bild: EPA/HUGO MARIE

Etablerade artisterna Lana Del Rey, BØRNS och James Blake står för årets första bästa låtar. Men nykomlingen Rosie Carney imponerar kanske mest med singeln K.

Vincent – James Blake

Brittiska R&B/soul-artisten James Blake är på många sätt fascinerande. Dels för att han aldrig blivit riktigt känd, trots att han hyllats av kritiker, dels för att han ständigt utvecklar sin musikaliska inriktning och således är oförutsägbar. Det är också få artister som varit aktiva i nästan tio år men som det finns så lite personlig information om.

När James Blake nu släppt en cover på Don McLeans låt Vincent fortsätter han att göra finkänsligt dramatisk och vacker musik utan att egentligen avslöja något om sig själv. Vincent är ursprungligen skriven som en hyllning till konstnären Vincent van Gogh, men i den här versionen känns det mer som att Blake sjunger till en nära vän. Låten är också mer akustisk än Blakes tidigare musik och slutresultatet är både berörande och musikaliskt behagligt.

K. – Rosie Carney

Irländska folkartisten Rosie Carney har släppt ett antal singlar under det senaste året, men hon var ett okänt namn för mig tills jag hörde singeln K. Det behövdes dock bara några takter för att väcka mitt intresse.

K. är framför allt välproducerad, med olika elektroniska element som sömlöst flyter in i varandra och skapar dynamik. Texten är dessutom enkel att relatera till och Carneys stundvis viskande röst är fängslande. Förhoppningsvis kommer år 2018 också bjuda på Carneys första fullängdsalbum!

God Save Our Young Blood – Børns, Lana Del Rey

Det var kanske bara en tidsfråga när artisterna Børns och Lana Del Rey skulle göra en duett tillsammans. Båda två är kända för sin kaliforniskt drömmande strandpop, och Lana Del Rey var även en av de första artisterna som uppmuntrade allmänheten att lyssna på Børns när han släppte sin första singel år 2015.

God Save Our Young Blood lyfter fram det bästa från de två artisterna. Tempot och släpigheten är typisk för Del Rey, men Børns inger samtidigt en annan energi i låten som gör den till en perfekt sommarlåt i vintermörkret.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning