Veckans bästa låtar – av Tears for Fears, Kiiara och Pale Honey

Wishlist är första singeln som Kiiara släppt på egen hand. Bild: Kiiaras Facebooksida

Anna Lillkung väljer veckans bästa och intressantaste nya låtar. Läs mer om nya låtsläpp av Tears for Fears, Kiiara och Pale Honey.

"Jag är trött på att göra album", sa artisten Flume i en intervju för BBC i fjol. Flume är inte ensam om att sluta göra hela studioalbum. Många artister väljer numera att släppa enstaka singlar eller EP:r i stället för fullängdare.

För musikkritiker innebär det här att det inte nödvändigtvis räcker att bevaka populärmusik genom skivrecensioner. Singlarna och de kortare albumen som släpps varje vecka är lika viktiga att skriva om. Därför tipsar HBL Musik nu om veckans bästa, mest intressanta eller mest överraskande låtsläpp.

Kiiara – Wishlist

Amerikanska Kiiara är mest känd för sin hit Gold som spelades flitigt år 2016. Wishlist är första singeln hon släpper på egen hand sedan dess och den bjuder på medryckande, melodisk och mainstream elektronisk pop. Kiiara växlar mellan att sjunga svagt och viskande i falsett för att sedan ta i med full styrka i rader som "You'll be number one on my wishlist" – det är fängslande och snyggt.

Tears for Fears – I Love You But I'm Lost

Vid första anblicken verkar det som ett misstag när Tears for Fears dyker upp bland fredagens nya låtsläpp, men synthpopduon från 80-talet har de facto släppt låten I Love You But I'm Lost. Det här låter mer som 2000-talets indiepop än som Everybody Wants to Rule the World, schlagerintrot till trots. Och låten är härligt energisk och upplyftande i oktobermörkret.

Golden – Pale Honey

Göteborgsbördiga rockduon Pale Honey har släppt ett nytt album som bland annat innehåller drömlika Golden. Inom loppet av två minuter hinner låten växla från lågmäld och pratig sång till att ha en kraftig ljudbild med elgitarrsolo och en ekande arg röst.

Grant – Waterline

Det finns minimalt med information om artisten Grant och Waterline är enda singeln hon släppt på Spotify. Men låten sticker ut och gör en nyfiken på Grant. "Start spreading the news I'm on my way up again", sjunger hon i den här lite rockiga poplåten, som även passar utmärkt i allas träningsspellistor i höst.

Gonza-Ra – Just Nu

Det var inte många nya hiphopsläpp den här veckan, men norrländska Josef "Gonza-Ra" Nilssons låt Just nu bör uppmärksammas. Det här är tidstypisk svensk hiphop med melodiskt rappande och elektroniska inslag, men i Just nu smälter allt samman på ett imponerande harmoniskt sätt.

Andra låtar att kolla in:

Beck – Colors

Dagny – Love You Like That

Kehlani – Touch

Anna Lillkung Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46