Veckan som gick – åt skogen

Det finns orsak till självrannsakan både på statsministerns kansli och i Yles journalistiska ledning.

Den här veckan har vi finländare lärt oss nya saker om vår statsminister. Förhoppningsvis har också Juha Sipilä (C) lärt sig någonting. Något mer än att han inte ska bombardera enskilda journalister med arga mejl. Det anstår definitivt inte en statsminister.

Den nya bild Sipilä har gett av sig själv länder honom inte till heder. Hans agerande skapar såväl frågor som förundran. Det förvånar också att han trots de häftiga reaktioner hans beteende har väckt inte bemöter dem med större ödmjukhet. Det antyder att han inte själv fullt ut inser det olämpliga i det hela.

Om Sipilä reagerar så här obehärskat och omdömeslöst också i andra sammanhang i situationer han ogillar kan han försätta Finland i en svår eller åtminstone pinsam situation. Vår statsminister har all orsak att se sig i spegeln och kanske också be någon utomstående analysera bilden.

Det som har skett talar också för att statsministern inte har någon som assisterar honom i kommunikationsfrågor. Ifall han inte har det så bör han skaffa någon eftersom hans eget omdöme bevisligen inte är tillräckligt. Och om han redan har en som han lyssnar på så bör hen tydligen bytas ut.

För övrigt lämnade den här veckan också frågor öppna kring den journalistiska ledningen på Yle. Det har visat sig att det kanske inte bara är nu i samband med Terrafame och jävfrågan kring Sipilä som ledningen har lagt locket på och placerat program på hyllan. Det finns uppgifter om att chefredaktör Atte Jääskeläinen redan i våras satte stopp för vidare rapportering kring Sipiläs placeringar, vilket Jääskeläinen i alla fall förnekar.

Public service-bolagets förtroende är bland folket inte på noll som hos statsministern, men det har definitivt fått sig en törn. Visserligen står ord mot ord i vissa fall, men ändå måste man ställa sig frågan om trovärdigheten helt kan återställas med Atte Jääskeläinen kvar på chefredaktörsposten?

Tommy Westerlund Ledarskribent

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning