Vd:n hoppas på vinst för varuhusen i år

Stockmann-vd:n Lauri Veijalainen vill att flaggskeppsvaruhuset i centrala Helsingfors ska bli mer ett upplevelsecentrum. Bland annat öppnas flera nya restauranger och kafeér. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Fastigheterna och varuhusgruppen är ljusglimtar, medan Lindex är det stora problemet. Stockmann har ännu ett tufft år bakom sig och jobbar hårt med att vända utvecklingen. – För varuhusgruppen är målet ett plusresultat i år, säger vd Lauri Veijalainen.

Efter resultatvarningen i januari stod det klart att några positiva överraskningar inte var att vänta när Stockmann presenterade sitt resultat på onsdagen. Både för helåret 2017 och fjärde kvartalet försämrades resultatet.

Det är framför allt modekedjan Lindex som är problemet. Hur det går för Lindex påverkar starkt hela bolagets välmående, eftersom modekedjan står för 56 procent av omsättningen. Vd Lauri Veijalainen är långt ifrån nöjd, men säger att man vidtar kraftfulla åtgärder.

– Butiksnätverket ska optimeras och olönsamma butiker stängs eller flyttas. Vi satsar mer på digitalisering och korrigerar fjolårets misstag med kollektionerna. Lindex är vår huvudfokus i år säger Veijalainen.

Helåret 2017

Omsättning: 1 055,9 miljoner euro (1 175,7 miljoner 2016). Omsättningen enligt jämförbara affärsverksamheter minskade med 1,5 %.

Bruttomarginal: 55,8 % (55,7).

Justerat rörelseresultat: 12,3 miljoner euro (30,9).

Rapporterat rörelseresultat: -148,4 miljoner euro (28,3), vilket inkluderar en nedskrivning på 150 miljoner euro i Lindex goodwill.

Justerat resultat per aktie: -0,59 euro (-0,14).

Oktober–december 2017, kvarvarande verksamheter

Omsättning: 315,7 miljoner euro (348,0). Omsättningen enligt jämförbara affärsverksamheter minskade med 0,2 %.

Bruttomarginal: 56,8 % (55,8).

Justerat rörelseresultat: 24,2 miljoner euro (34,9).

I modebranschen är det inte bara Lindex som har problem. Trots att ekonomin i övrigt har vind i seglen växer inte modemarknaden i samma takt. Veijalainen hänvisar till siffror från Sverige som visar att modemarknaden krympte med 7,2 procent i januari. Läget är svårt för alla aktörer och på onsdagen uppgav också H&M att starten på 2018 varit tuff och att resten av året blir utmanande.

I oktober lanserade Lindex ett lönsamhetsförbättringsprogram och målet är att organisationen ytterligare ska krympa med 20 procent. I vår får modekedjan ett nytt visuellt uttryck och i sommar tillträder en ny vd, Susanne Ehnbåge.

Två varumärken kvar

Efter flera turbulenta år då bolaget gjort sig av med Seppälä, Akademiska bokhandeln, Hobby Hall och Delikatessen, jobbar man härefter med två varumärken, Stockmann och Lindex. I Lindex-kedjan ingår 490 butiker i 18 länder. Stockmann koncentrerar sig på Finland och Baltikum efter att man lämnade Ryssland. Via ett franchisingavtal lever varumärket Stockmann ännu kvar i Ryssland åtminstone till 2023.

När det gäller flaggskeppsvaruhuset i centrala Helsingfors säger Veijalainen att det ska bli mer ett upplevelsecentrum.

– Vi måste skapa upplevelser och känslor som får kunderna att komma oftare. Vi öppnar nya restauranger och kaféer, och ingår nya partnerskap på olika plan.

I motsats till bolagets helhetsresultat förbättrade varuhusgruppen sitt resultat för fjolåret. Det är fortfarande negativt, men mindre negativt än året innan. Målet är att affärsområdet ska göra ett plusresultat i år. En orsak till resultatförbättringen inom varuhusgruppen är effektiveringsprogrammet som sjösattes 2016, men dess effekter har nu klingat av och därför lanserades det nya programmet i januari.

Stockmanns näthandel växer och där sätter bolaget in mer resurser, både på teknik och på personal. Just nu finns 30–40 lediga jobb för digitala experter.

– Samtidigt försöker vi utvidga sortimentet i de digitala kanalerna. Tidigare var utbudet på nätet ungefär i nivå med våra mindre varuhus, men nu ska det bli i klass med flaggskeppsvaruhuset. Vi ska också satsa på snabbare leverans, säger Maiju Niskanen, chef för varuhusgruppen inom Stockmann.

"Stort intresse för bokhuset"

Stockmanns fastighetsdivision har haft en stabil utveckling, men Nevsky Centre i S:t Petersburg som varit till salu sedan i våras är fortfarande osålt. Försäljningen har tagit längre tid än väntat, medger Veijalainen.

– Fastighetsmarknaden i S:t Petersburg är inte aktiv nu. Och den är inte likadan som i Finland, saker kan se bra ut men så faller de bara ihop, beskriver Veijalainen.

Bokhuset i centrala Helsingfors, som också är till salu, väntas däremot hitta köpare snabbare.

– Det är en attraktiv fastighet och vi ser stort intresse, säger Björn Teir som är Stockmanns fastighetsdirektör.

Ingen vinstutdelning

När det gäller 2018 säger Lauri Veijalainen att första kvartalet av tradition är tufft. Dessutom har de senaste effektiveringsåtgärderna ännu inte tagit skruv. Därför tror han ännu inte på någon resultatförbättring jämfört med i fjol.

För helåret 2018 räknar vd:n med förbättrad rörelsevinst medan omsättningen stannar ungefär på fjolårsnivån.

Någon vinstutdelning till ägarna föreslås inte. Bolaget har inte delat ut vinst sedan 2014.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning