VBL: Misstankar om att handledare haft sex med klienter på asylboende i Svenskösterbotten

Bild: lehtikuva/Emmi Korhonen

Vasabladet rapporterar om misstänkt sexuellt umgänge mellan handledare och klienter på en flyktingförläggning i Oravais. Polisen har tills vidare inte fått en anmälan.

Enligt Vasabladet (Vbl) finns det misstankar om att flera kvinnliga handledare har haft sex med asylsökande pojkar i åldern 16–17 år på en flyktingförläggning i Oravais.

Vasabladet har tagit del av en omprövningsbegäran från en av personerna som fått sparken från boendet på grund av sparkrav. I begäran hävdas att förläggningschefen och biträdande chefen vetat om misstankarna, men inte agerat.

– Detta är en sak som inte kan sopas under mattan. Om det finns ens en liten misstanke om sexuella relationer eller oegentligheter så ska de alltid undersökas, står det i begäran enligt tidningen.

Skribenten påpekar att en handledare står i maktposition gentemot klienten. Skribenten undrar varför hen får sparken medan handledare som känt till misstankarna får behålla jobbet.

Polisen i Österbottens har tills vidare inte tagit emot en polisanmälan angående misstankarna. Enligt polisen är tröskeln att inleda en utredning vid misstänkt sexuellt utnyttjande av barn mycket låg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning