VBL: Gnomerna på den nya puben i Vasa fortsätter att ifrågasättas – väggmålningarna utreds nu av myndigheterna

Väggmålningarna ska nu antagligen utredas av Regionförvaltningsverket. Bild: Jonny Smeds/SPT-VBL

Regionförvaltningsverket ska reda ut om det här är något som ligger på myndighetens bord.

Förra veckan rapporterade Vasabladet om väggmålningarna som pryder den nya puben i Vasa. Bilderna föreställer bland annat en irländsk gnom som lyfter på en kvinnas kjol och en kvinna i korta shorts som kastats över en gnoms axel.

Väggmålningarna har väckt stor förargelse och har debatterats flitigt på sociala medier. På måndagen skrev Vasabladet att saken nu är anmäld till Regionförvaltningsverket.

Petri Mäntysaari, professor i handelsrätt på Hanken i Vasa, är den som kontaktade myndigheterna efter att ha hört om målningarna.

– Det stör mig som jurist att ett utländskt företag som etablerar sig i Vasa inte verkar bry sig om god sed i marknadsföring och gällande rätt. Och det stör mig som Vasabo att företaget verkar tycka att österbottningarna är sexistiska idioter. Jag upplever det som personligt kränkande. Företaget i fråga verkar sakna kulturell kompetens och har en primitiv syn på marknadsföring, säger Mäntysaari till Vasabladet.

Enligt Mäntysaari förbjuder både alkohollagen och konsumentskyddslagen marknadsföring som strider mot god sed.

– Ur Regionförvaltningsverkets synvinkel handlar det här om huruvida våra befogenheter räcker till att ta itu med ett sådant här ärende, säger Johanna Holmäng-Jaskari, överinspektör på Regionförvaltningsverket, till Vasabladet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning