VBL: Forskare om finländsk cellulosafabrik i Uruguay: ”Varken hållbart eller nyttigt”

UPM ska bygga en stor cellulosafabrik i Uruguay. Forskare ger satsningen kritik. På bilden ser vi en cellulosafabrik i Äänikoski. Bild: Sami Karppinen/SPT

UPM utlovar jobb och positiva miljöeffekter i samband med företagets stora satsning på en ny cellulosafabrik i Uruguay. Forskare som Vasabladet och Österbottens tidning talat med beskriver det hela som en bluff.

Vasabladet rapporterade i onsdags att det nu är klart att UPM:s storsatsning på en cellulosafabrik i Uruguay förverkligas. Fabriken ska bli klar 2022 och kommer att ligga i närheten av staden Paso de los Toros.

UPM skriver att fabriken ska bli en av de mest konkurrenskraftiga i världen, men forskare säger att investeringen är allt annat än bra för Uruguay.

– Investeringen är varken hållbar eller nyttig, säger Markus Kröger, biträdande professor i u-landsforskning vid Helsingfors universitet, till Vasabladet.

Han räknar upp tre orsaker till detta.

– Fabriken är för stor, verksamheten är för centrerad och den ekonomiska tillväxten kommer endast att gynnas på kort sikt.

Enligt Kröger borde fabrikens skogar vara naturskogar i stället för plantager. Han säger också att det faktum att fabriken är så stor gör att risken för brand är större.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning