VBL: Bättre väder gör det kanske möjligt att bärga lavinoffer i helgen

Operationen för att bärga de fyra personer som försvann efter en lavin i Nordnorge har varit väldigt svår på grund av dåliga väderförhållanden. Bild: Lehtikuva/Terje Bendiksby

För att minska farorna kan räddningsmanskapet bli tvungna att spränga bort laviner.

Enligt prognosen kan det bli uppehåll i helgen i Tamokdalen, vilket kan göra det möjligt att återuppta sökningen efter de fyra personer som försvann efter en lavin, rapporterar Vasabladet. Utmaningarna är ändå många.

– Vi är inte nöjda med de positioneringarna. De är inte tillräckligt exakta, säger Morten Pettersen, stabschef vid Troms polisdistrikt till Vasabladet.

Polisen har fått signaler från fyra lavinsändare, men två av dem är ganska inexakta bland annat eftersom signalerna fångades upp från en helikopter. Nu tros batterierna i sändarna ha tagit slut. Polisen hoppas positionerna ska kunna fastställas med Reccoutrustning, det vill säga speciella reflektorer som sys in i kläderna.

Innan manskap kan skickas ut ska ändå en lavinexpert bedöma riskerna. Det kan bli aktuellt att spränga bort lavinerna, antingen med sprängladdningar som placeras ut för hand eller tryckvågor från en sonar ombord på helikoptern.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39