VBL: 69-årig affärsman från Vasa ertappad med tre kilo heroin i resväskan

Enligt Vasabladet uppskattas värdet på heroinet i de två separata fallen till nästan 1,3 miljoner euro på gatan. Bild: Ari Sundberg/SPT

Tullen på Helsingfors-Vanda flygplats hittade flera kilogram heroin i lönnfickor i affärsmannens resväska, skriver Vasabladet.

Enligt uppgifter till Vasabladet handlar det om två fall av så kallade moderna Nigeriabrev, det vill säga falska meddelanden där offren tror att de ska erhålla en stor summa pengar av en person i ett avlägset land om de utför vissa uppdrag.

I det ena fallet handlar det om en 72-årig italiensk kvinna, i det andra om en 69-årig man från Vasa.

Båda anlände till Helsingfors-Vanda flygplats från utlandet vid separata tillfällen i december med avsikt att åka vidare till Italien, men åkte i stället fast i tullen på Helsingfors-Vanda flygplats.

Vid tillfällena bar båda på heroin gömt i lönnfickor insydda i fodret på deras resväskor: kvinnan nästan fyra kilogram heroin och mannen sammanlagt tre kilogram heroin.

Enligt Vasabladet uppskattas värdet på heroinet till nästan 1,3 miljoner euro på gatan.

Fallen behandlades i Östra Nylands tingsrätt i juni.

Kvinnan dömdes till sju års ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott. Vasabon dömdes till sju års ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott. Han har överklagat till Helsingfors hovrätt.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning