Väyrynen vill bli president – med strängare invandringspolitik än någon annan

Fjärde gången gillt? "Det är fullt möjligt att jag blir Finlands nästa president", säger Paavo Väyrynen. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Paavo Väyrynen kan inte rösta på någon av de kandidater som ställer upp i presidentvalet 2018. Därför ställer han nu upp själv – ifall tillräckligt många vill ha honom som president.

Eftersom Paavo Väyrynens parti Medborgarpartiet inte är ett riksdagsparti så måste han ställa upp i valet via en valmansförening. Om hans anhängare lyckas samla ihop de 20 000 namn som krävs grundas valmansföreningen på självständighetsdagen.

Samtidigt avsäger han sig ordförandeskapet, men fortsätter som medlem, i Medborgarpartiet.

Varför avsade du dig ordförandeskapet i partiet du själv grundat?

– Jag har kritiserats för att det bara är mig som man ser utåt från partiet. Vi vill ha en bredare bas och flera ansikten i offentligheten, så att människorna ser att det inte bara är "Väyrynens parti". I kommunalvalet ställde cirka 70 av Medborgarpartiets anhängare upp som kandidater för olika partier, säger Väyrynen.

Besviken på Niinistö

I slutet av 2015 meddelade Väyrynen att han stöder omval av den sittande presidenten Sauli Niinistö. För en månad sedan ändrade han sig och skrev i sin blogg att han inte längre kan stöda Niinistö, eftersom presidenten enligt honom lett utvecklingen mot ett militärt allierat Finland och samtidigt kväst debatten om att gå ut ur EU eller euroområdet.

– Det finns inte heller någon annan kandidat jag kunde ställa mig bakom, säger han.

Hur skiljer du dig från de andra kandidaterna?

– Om man tittar på de viktigaste sakfrågorna kan man nämna Finlands självständighet, som kommer att bero på utvecklingen i EU och euroområdet. Sedan handlar det om Finlands alliansfrihet, en förnuftig invandrarpolitik och regionalpolitik, säger Väyrynen.

– I någon av dessa frågor kunde jag godkänna någon kandidats linje, men det finns ingen som skulle förena alla dessa fyra saker.

Genomför revolution

Väyrynen säger att Medborgarpartiet ämnar genomföra en revolution i den finländska politiken.

– Nästan majoriteten av finländarna stöder våra mål, men det finns inget parti i riksdagen som framför dessa idéer, säger Väyrynen.

Partiet godkänner att dess medlemmar också är medlemmar i andra partier. Själv är Väyrynen även centerpartist.

– Det är naturligt att vi försöker samla ihop människor från olika partier, och speciellt sådana som inte brukar rösta och som är besvikna på hela systemet, säger Väyrynen.

Medborgarpartiets nyvalda ordförande Sami Kilpeläinen sade under presskonferensen att partiet har ett betydligt strängare invandrarpolitiskt program än något annat parti för tillfället.

– Programmet är mycket sakligt och strängt, men har inte den utlänningsfientliga inställningen som är vanlig bland sannfinländarna. Medborgarpartiet vill till exempel minska på Finlands flyktingkvot, säger Väyrynen.

Hur känner du dig om dina anhängare inte får ihop 20 000 namn för dig?

– Det är onödigt att spekulera med sådant i det här skedet, säger Väyrynen.

Om Väyrynen inte blir vald till republikens president ställer han upp som Medborgarpartiets statsministerkandidat i kommande riksdagsval.

Paavo Väyrynen har ställt upp i presidentvalet tre gånger för Centern.

1988: Andra efter Mauno Koivisto med 20,2 procent av rösterna.

1994: Tredje efter Martti Ahtisaari och Elisabeth Rehn med 19,5 procent av rösterna.

2012: Tredje efter Sauli Niinistö och Pekka Haavisto med 17,5 procent av rösterna.

Källa: Statistikcentralen.

Valdag i presidentvalets första omgång är söndagen den 28 januari 2018.

Om ingen av kandidaterna får över hälften av alla röster i den första omgången går den andra röstningsomgången av stapeln den 11 februari 2018.

Ett parti, som vid senaste riksdagsval fått minst en kandidat invald, kan ställa upp en kandidat i presidentvalet. Alternativt kan minst 20 000 röstberättigade bilda en valmansförening för en kandidat.

Förutom Paavo Väyrynen vill sittande president Sauli Niinistö (valmansförening), Matti Vanhanen (C), Nils Torvalds (SFP), Pekka Haavisto (Gröna) och Merja Kyllönen (VF) bli Finlands nästa president.

Av riksdagspartierna har Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Kristdemokraterna ännu inte valt sina presidentvalskandidater.

Registrerades i partiregistret 15.12.2016.

Ordförande fr.o.m. 15.7.2017: Sami Kilpeläinen

Tidigare ordförande: Paavo Väyrynen

Endast sittande och före detta riksdagsledamöter och Europaparlamentariker kan vara medlemmar i partiet.

Övriga finska medborgare kan ansluta sig till partiets stödgrupp. Partiet har nu cirka 2 500 stödmedlemmar.

Partiet är inte verksamt i lokalpolitiken.

Motsätter sig centraliserande metropolpolitik.

Vill stärka det nordiska samarbetet och utveckla EU som ett förbund mellan självständiga stater.

Källa: kansalaispuolue.fi

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning