Väyrynen tar strid med Centern som vill kicka honom

Brokig medlemsskara. Paavo Väyrynen ser inget märkligt i att hans Medborgarparti har tagit udda medlemmar som "Donetskrepublikens" pressekretare Jarmo Ekman. Väyrynen hoppas att Putins och Trumps goda relation leder till att sanktionerna mot Ryssland hävs eftersom det skulle gynna den finska livsmedelsindustrin. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Paavo Väyrynen tar strid med Centern som försöker sparka ut honom eftersom han har grundat ett konkurrerande EU-kritiskt parti, Medborgarpartiet. Vill Centern ha ett slut på schismen måste partiet ompröva sin politik så att den faller Väyrynen i smaken.

Då tidigare centerordföranden och EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen strax innan jul fick sitt nya parti, Medborgarpartiet, registrerat i partiregistret, rann bägaren över för Centern som nu vill röka ut sin hedersordförande. Partisekreterare Jouni Ovaska har tolkat Väyrynens beslut att grunda ett konkurrerande parti som att Väyrynen har lämnat Centern, men Väyrynen anser att han visst kan vara medlem i två partier samtidigt eftersom Medborgarpartiet inte har verksamhet på lokal nivå. Som ett led i striden där Centern försöker göra sig av med Väyrynen presenterade Väyrynen på fredagen Medborgarpartiets politik. Den går ut på att Finland överger euron och eventuellt lämnar hela EU. Dessutom vill Medborgarpartiet stävja invandringen. Om Centern omprövar sin linje och börja tycka lika som Väyrynen, torde det bli ett slut på den konkurrerande verksamheten, antyder han.

– Det var ett stort misstag att Finland gick med i euro-området. Vår bruttonationalprodukt skulle vara 25-30 miljarder euro högre än i dag ifall vi hade förstått att göra som Sverige och stannat utanför, säger Väyrynen vid Medborgarpartiets första presskonferens.

Väyrynens Medborgarparti leds av en styrelsetrojka där han själv är ordförande. Vice ordföranden heter Sami Kilpeläinen och han är samtidigt ordförande för Centerns lokalförening i Vanda. Den tredje styrelsemedlemmen är Finskhetsförbundets verksamhetsledare Sakari Linden.

Väyrynen som i dag representerar Centern i EU-parlamentet är också invald i riksdagen dit han tänker återvända som Medborgarpartiets riksdagsledamot då valrörelsen inför riksdagsvalet 2019 väl kör i gång. Tidigast flyttar Väyrynen hem till Finland när renoveringen av Riksdagshuset är klar, det vill säga i höst.

Utöver kravet att Finland ska lämna euron och möjligtvis EU, anser Medborgarpartiet att Finland bör vara neutralt och ha "goda relationer till sina grannländer och stormakternas ledare."

Väyrynen: Donetsk-representant nyttig expert

– Det blir intressant att se hur Vladimir Putins och Donald Trumps relation utvecklas. Det är bra för Finland om stormakterna är på god fot med varandra. Det här kan lösa knuten mellan EU och Ryssland och leda till att sanktionerna mot Ryssland hävs. Handeln med Ryssland är väldigt viktig för oss, säger Väyrynen.

En av Medborgarpartiets expertmedlemmar är Jarmo Ekman som säger sig vara pressekreterare i "Donetskrepubliken". Det här är inget konstigt menar Väyrynen:

– Vi har medlemmar som representerar olika slags expertis och vi blev rekommenderade denna Ekman som är expert på kommunikation och känner till Ukraina ur Donetsks synvinkel. I sammanhanget bör påpekas att den bild som finska medier har målat upp av situationen i Ukraina och Syrien är mycket ensidig, anser Väyrynen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning