Väyrynen ställer upp i Centerns ordförandeval – lämnar partiet om han inte blir vald

Paavo Väyrynen ställer upp som kandidat i Centerns ordförandeval i juni. Målet är att styra partiet några steg åt vänster. Bild: Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Paavo Väyrynen ställer upp som kandidat i Centerns ordförandeval. Målet är att rädda Finland.

Veteranpolitikern, EU-parlamentarikern Paavo Väyrynen meddelade på torsdagen att han kommer att ställa upp i Centerns ordförandeval i Sotkamo i juni. Väyrynens mål är att rädda partiet, politiken och Finland.

– Jag ställer upp som kandidat i Centerns ordförandeval. Genom mig kan Centerpartiet helas och återvända till sina rötter som ligger i Santeri Alkios läror, säger Väyrynen.

Centerns nuvarande ordförande, statsminister Juha Sipilä kommenterade Väyrynens kandidatur på Twitter.

– Jag deltar gärna i en hederlig tävling om Centerns linje och ordförandeskap. Oavsett hur tävlingen slutar kommer jag att fortsätta som medlem i Centern, skriver Sipilä, uppenbarligen med hänvisning till Väyrynens meddelande att han ämnar lämna partiet om han inte blir vald till ordförande.

Väyrynen är för tillfället medlem i två partier. Det ena är Centern, det andra Medborgarpartiet – som han grundade för två år sedan. Väyrynen tycker inte att det är ett problem.

– Jag tror att Medborgarpartiets väljare kommer att stöda Centerpartiet om jag blir ordförande. Därtill tror jag att jag kommer att locka en del av Sannfinländarnas och Blå framtids väljare. Då kommer vi att bli Finlands största parti i nästa riksdagsval.

Den viktigaste orsaken för Väyrynen att söka Centerns ordförandeskap är den rådande högerpolitiken.

– Samlingspartiet dominans är ett problem. Om vi har ett starkt nytt Centerparti så är vår naturliga samarbetspartner vänstern. Det viktigaste är att vi lyckas ändra på Finlands riktning, säger han.

Det vill säga:

– Om den nuvarande politiken fortsätter, kommer Finland att förlora sin självständighet och bli medlem i Nato, fattigdomen kommer att öka och städerna att svälla på bekostnad av landsbygden.

Ett annat problem som Väyrynen vill råda bot på är avsaknaden av debatt om Centerns politiska linje.

– Under de senaste åren har det inte förekommit någon debatt om partiets linje. Jag tror att min ordförandekandidatur kommer att öppna debatten, säger han.

Om Väyrynen blir vald till Centerns ordförande kommer han att återvända till riksdagen. För tillfället är Väyrynen EU-parlamentariker.

För att få ställa upp i ordförandevalet måste han bli föreslagen som kandidat av ett partidistrikt. Det är tills vidare okänt om det kommer att ske.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03