Väyrynen på väg tillbaka – men riksdagen är inte säker på om han får återvända

Paavo Väyrynen. Bild: SPT/Ari Sundberg

Paavo Väyrynen har slagit fast ett datum för när han ska återta sin plats i riksdagen. Men i riksdagen är man inte säkra på om han kan komma tillbaka.

Europaparlamentariker Paavo Väyrynen skriver i sin blogg på fredagen att det nu blivit klart att han ska återta sin plats i riksdagen den 12 juni.

Men i riksdagen känner man inte till saken, skriver nättidningen Uusi Suomi på fredagen. Väyrynens ersättare i riksdagen, riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) bestred med hänvisning till riksdagens arbetsordning förra veckan Väyrynens rätt att få återta sin plats. Behandlingen av ärendet är inte klar, säger riksdagens biträdande generalsekreterare Timo Tuovinen till Uusi Suomi.

Enligt riksdagens arbetsordning kan en EU-parlamentariker återta sin plats i riksdagen då mandatperioden i Bryssel tar slut. Men arbetsordningen säger inget om huruvida en parlamentariker kan återta sin riksdagsplats om hen avbryter sitt jobb i EU-parlamentet.

Tuovinen säger att situationen kräver en ny tolkning av lagen och att man ännu väntar på utlåtanden från sakkunniga.

Mikko Kärnä, som alltså steg in i riksdagen som ersättare efter att Väyrynen valdes in i EU-parlamentet våren 2014 skriver i ett pressmeddelande på fredagen att saken är allt annat än klar.

– Väyrynens meddelande ändrar ingenting. Det finns inget i riksdagens arbetsordning som gör det möjligt för en utomstående person att på detta sätt meddela att han kommer eller går, säger Kärnä.

Kärnä säger i sitt pressmeddelande att han vill vänta och se vad den juridiska expertisen har att säga om Väyrynens eventuella återkomst till riksdagen.

– Det här är nu en juridisk fråga, inte en politisk, säger Kärnä.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning