Väyrynen kritiserar Tervos Koivisto-film

– Jari Tervo skulle ha haft en chans att korrigera en falsk nyhet som ha haft spridning i närmare 40 år, men tog den inte, grämer sig Paavo Väyrynen. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Jari Tervos programserie om president Mauno Koivisto kunde ha korrigerat tidigare felaktiga tolkningar om regeringskrisen 1981, skriver politikern Paavo Väyrynen i en kommentar. Väyrynen är besviken över att serien inte gör det.

Regeringskrisen 1981 var framför allt en intern socialdemokratisk uppgörelse mellan dåvarande statsminister Mauno Koivisto och Kalevi Sorsa, inte ett försök från dåvarande presidenten Urho Kekkonens sida att fälla regeringen Koivisto, skriver Paavo Väyrynen, då aktiv centerpartist, i en kommentar till Jari Tervos färska programserie om Koivisto.

Dokumentärserien i åtta delar hade premiär på Yles Arena annandag jul och Väyrynen skriver att han väntat otåligt på den. Dokumentären hade haft alla möjligheter att korrigera den felaktiga uppfattningen om händelserna våren 1981, men upprepar i stället gamla, felaktiga tolkningar, anser veteranpolitikern.

Han påpekar att vad som egentligen hände våren 1981 klart kommer fram i två inserter han använt i sin pjäs Manu ja minä, Manu och jag, från 2017.

Enligt Väyrynen började allt våren 1981 med en intervju Kalevi Sorsa gett tidningen Uusi Suomi. I den intervjun sade Sorsa sig sträva efter att fälla Koivistos regering eftersom han ville ersätta vänsterregeringen med en rödmylleregering. Koivisto ska i en tv-intervju följande dag ha gått till kamp mot Sorsa, men enligt Väyrynen klipptes den intervjun senare så att den i stället stödde historien om en maktkamp mellan Kekkonen och Koivisto.

Enligt historieskrivningen ska president Kekkonen ha försökt fälla regeringen för att försämra Koivistos möjligheter i det kommande presidentvalet. Koivisto stod på sig och regeringen satt kvar.

I ett brev till medierna citerar Väyrynen flera intervjuer till stöd för sin tolkning av händelserna våren 1981. Han konstaterar att historien om kampen mellan Kekkonen och Koivisto fortfarande passar många politiker och journalister bra. Jari Tervo skulle ha haft en chans att korrigera en falsk nyhet som ha haft spridning i närmare 40 år, men tog den inte, konstaterar veteranpolitikern.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning