Växande OS-oro: "Verkligen problem"

John Coates, chef för Australiens olympiska kommitté och medlem i IOK, har insyn i arbetet med sommar-OS. Här i ett möte med Tokyos guvernör Yuriko Koike i oktober förra året. Bild: Shinji Kita/TT-AP

Oron över att sommar-OS i Tokyo inte kommer att kunna arrangeras över huvud taget på grund av coronapandemin växer.– Vi har verkligen problem eftersom att det ska komma utövare från 206 länder, säger John Coates, chef för Australiens olympiska kommitté och IOK-medlem.

För två månader sedan beslutade Internationella olympiska kommittén, IOK, att flytta på OS och Paralympics i Tokyo från i sommar till nästa år på grund av coronapandemin. Men det finns inga garantier för att spelen kan arrangeras ens då.

Efter att IOK:s ordförande Thomas Bach sagt att Tokyo-OS antingen anordnas 2021 eller ställs in helt uttalade sig John Coates, chef för Australiens olympiska kommitté och medlem i IOK.

Besked i höst?

– Vi kan inte flytta på spelen igen och vi måste räkna med att det inte finns något vaccin. Eller om det finns ett vaccin kommer det inte att finnas en tillräcklig mängd för att dela över hela världen, säger han och fortsätter:

– Vi har verkligen problem eftersom det ska komma utövare från 206 länder.

John Coates indikerar att om fyra månader, med start i oktober, kommer OS-arrangören att inleda beslutsfattandet kring om, och hur, OS i Japans huvudstad ska bli av i månadsskiftet juli–augusti nästa år.

OS-byn i karantän?

– Vi har 11 000 utövare, 5 000 funktionärer, 20 000 från medierna och 4 000 i organisationskommittén. Dessutom tillkommer 60 000 funktionärer. Det är många människor, säger John Coates.

Han ställer sedan flera retoriska frågor.

– Ska vi sätta OS-byn i karantän? Ska alla utövare som anländer sättas i karantän? Ska vi ha publikrestriktioner? Ska vi separera utövarna från media i den mixade zonen?

Senast olympiska spelen ställdes in var 1944 då vinter-OS i italienska Cortina d'Ampezzo, Italien, och sommar-OS i Storbritanniens huvudstad London inte kunde arrangeras på grund av andra världskriget.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning