Växande intresse när Europa röstar – så här aktivt har européerna röstat sedan 1979

Så här såg det ut i en vallokal nära Budapest i Ungern. Bild: Attila Kisbenedek/AFP-Lehtikuva

Åsikterna och trenderna spretar – men fler tycks i alla fall vara sugna på att påverka hur nästa EU-parlament ska se ut. En klar uppgång väntas i valdeltagandet.

År efter år har intresset för EU-valet gått bakåt runt om bland medlemsstaterna. Men nu verkar det svänga för Europa.

Så här har det totala valdeltagandet utvecklats i EU-valen sedan inledningsåret 1979:

År antal medlemsländer valdeltagande i procent

1979 9 62,0

1984 10 60,0

1989 12 58,4

1994 12 56,7

1999 15 49,5

2004 25 45,5

2009 27 43,0

2014 28 42,6

Källa: EU-parlamentet

Nyhetssajten Politico Europe rapporterar om växande deltagande i en rad tunga länder. I Polen hade dubbelt så många röstat vid lunchtid i år som vid samma tid i förra valet. I Ungern hade röstandet samtidigt ökat med närmare 70 procent. Och i Frankrike med nästan 30 procent.

Därtill rapporterades från Nederländerna redan i torsdags om en ökning från 37 till 42 procents valdeltagande.

Framgång för Kurz

De första siffrorna från olika vallokalsundersökningar kom redan vid 17-tiden från Österrike och Cypern.

I Österrike pekade det mot en väntad klar seger för förbundskansler Sebastian Kurz och hans konservativa ÖVP på 34,5 procent, jämfört med 27 procent i valet 2014. Socialdemokratiska SPÖ landade i stort sett oförändrat på 24 procent, medan högerpopulistiska FPÖ tappade drygt två procentenheter till 17,5 procent.

I Cypern – med endast sex EU-parlamentsledamöter – verkade det i sin tur bli dött lopp mellan konservativa Disy och vänsterpartiet Akel.

EU styrs av tre institutioner: EU-kommissionen, ministerrådet och EU-parlamentet. Kommissionens uppgift är att företräda EU:s gemensamma intressen och ministerrådets är att företräda medlemsstaternas. Europaparlamentets uppgift är att representera medborgarna.

Det huvudsakliga arbetet i parlamentet består i att besluta om nya lagar, men de folkvalda fattar också beslut om EU:s budget och ska även kontrollera och godkänna EU-kommissionen. Europaparlamentet yttrar sig också i olika frågor genom att skriva resolutioner, eller lobbar för förslag som de tycker att kommissionen ska lägga fram. I den ordinarie beslutsprocessen, som är utgångspunkt för de flesta frågor, måste ministerrådet och EU-parlamentet vara överens för att en ny lag ska bli till.

Parlamentets verksamhet är förlagd både till Strasbourg i Frankrike och till Bryssel i Belgien. I parlamentet arbetar närmare 7 700 anställda, utöver de 751 folkvalda.

Gröna tyskar

Från Tyskland kom därefter siffror som tyder på en "grön våg".

Kristdemokratiskt konservativa CDU och systerpartiet CSU blir som väntat största parti i landets EU-val, rapporterade Reuters med hänvisning till vallokalsundersökningar.

Men CDU/CSU fick ändå nöja sig med "bara" 28 procent av rösterna. I stället var De gröna något av söndagens segrare med 22 procent av rösterna. Socialdemokratiska SPD fick i sin tur bara 15,5 procent medan högerpopulistiska AFD fick 10,5 procent.

Ännu finns dock inga färdiga resultat.

En man anländer på söndagsmorgonen till en vallokal i Rom. Bild: Alessandra Tarantino/TT-AP

"Vill gärna ha mer"

I EU:s huvudstad Bryssel var köerna långa under söndagen – i och för sig också hjälpt av att det i Belgien är obligatoriskt att rösta.

Precis som på många andra håll inom EU väntades här framgångar för såväl miljöpartier som EU-skeptiska högerpopulister.

– Vi är väldigt proeuropeiska. Vi vill gärna ha mer EU-samarbete, sade Sophie som röstat tillsammans med maken Antonin i en skola i Watermael-Boitsfort i sydöstra Bryssel.

Resultatmässigt tror de dock att motståndarna kommer att gå starkt framåt.

– De EU-vänliga partierna måste bli bättre på att ta hand om migrationsfrågan. Det är den som de andra ökar på, sade Antonin till TT.

I Ixelles, bara några kvarter från EU-parlamentet i Bryssel, röstade Frederyk i sin tur grönt.

– Det här är det lättaste året hittills. Jag har röstat så "ekologiskt" som möjligt, sade han efter att ha valt ett av landets miljöpartier.

Vem tar vem?

De samlade opinionssiffror som funnits på förhand har pekat mot att EU-parlamentets kristdemokratiskt konservativa partigrupp EPP, där bland andra svenska M och KD ingår, som vanligt blir störst.

EPP väntas emellertid gå tillbaka rejält och landa kring 170 mandat. Näst störst väntas socialdemokratiska S&D bli, med cirka 150 mandat.

Därefter är det betydligt svårare att sia om siffrorna. Den liberala partigruppen Alde ligger bra till för en total tredjeplats med runt 100 mandat – men bara om man i slutändan får med sig franska LREM, stödparti för president Emmanuel Macron.

Hoppfull Orbán

Samtidigt är det fortsatt osäkert vilka av de EU-kritiska och högerpopulistiska partierna som kommer att samarbeta med varandra. Partigruppen ENF, med bland andra franska Nationell samling och italienska Lega, tros komma upp i drygt 70 mandat, medan kollegorna i EFDD, där brittiska Brexitpartiet sitter med italienska Femstjärnerörelsen ligger kring 50 mandat.

Om grupperna samarbetar – och dessutom även får med sig de cirka 60 ledamöterna i EU-skeptiskt konservativa ECR, med svenska SD och polska Lag och rättvisa, skulle de totalt till och med kunna få fler ledamöter än EPP.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hoppas på en klar röst mot framför allt migrationen.

– Jag hoppas att det blir ett skifte på den europeiska arenan till förmån för de politiska partier som vill stoppa migrationen, sade Orbán när han röstade på söndagsmorgonen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Totalt är cirka 400 miljoner väljare röstberättigade i årets val till EU-parlamentet.

En man anländer på söndagsmorgonen till en vallokal i Rom. Bild: Alessandra Tarantino/TT-AP

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning