Vattkoppor kan snart vara historia

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Kliande blåsor och hög feber är något som allt fler finländska barn kan undgå i framtiden i och med att ett vaccin mot vattkoppor har införts i det nationella vaccinationsprogrammet.

Vaccineringarna inleds i september. Vaccinet är gratis och ges till alla 1,5–11 år gamla barn som inte har haft sjukdomen. Om täckningen blir bra kan virusförekomsten minska i landet.

Hittills har cirka 57 000 personer drabbats av vattkoppor varje år. Vaccinet mot vattkoppor har funnits i Finland redan i ett tjugotal år, men man har varit tvungen att själv köpa det på apoteket. Därför har endast cirka fem procent av barnen vaccinerats mot vattkoppor.

De flesta hinner bli vaccinerade eller få sjukdomen innan de fyller 12 år. Men varje år drabbas också en del vuxna av sjukdomen. Många som aldrig har haft vattkoppor blir smittade av sina egna barn.

– För barn är vattkoppor en cirka en vecka lång sjukdom som ger feber och 250–500 blåsor, säger överläkare Tuija Leino på Institutet för hälsa och välfärd THL.

För vuxna är vattkoppor en betydligt farligare sjukdom. Hos vuxna leder den till högre feber och en längre sjukperiod som kräver virushämmande läkemedel. Hjärninflammation är också betydligt vanligare bland vuxna.

Använts länge i USA

Allra farligast är det om en gravid kvinna smittas av vattkoppor.

– För gravida är vattkoppor en allvarlig sjukdom som kan förorsaka fosterskador i början av graviditeten, under veckorna 13–20. I dessa fall drabbas cirka ett foster av 50 av vattkoppor som förknippas med litet huvud, intellektuell utvecklingsstörning, korta armar och ben, ärrbildningar i huden och blindhet, säger Leino.

Under slutfasen av graviditeten finns det en risk för att fostret får vattkoppor i tarmen. En tredjedel av dessa barn dör om de inte får vård.

Det vaccin som nu tas i allmänt bruk i Finland har redan länge använts runt om i världen Det är ett levande vaccin som kan förorsaka lindriga symptom, feber, några blåsor eller hudrodnad.

– Det är ett vaccin som folk tål mycket bra och det har funnits med i USA:s vaccineringsprogram sedan 1995, konstaterar Leino.

Hon tillägger att det inte finns någon orsak att inte ta vaccinet när det äntligen finns. Vattkoppor är ingen trevlig sjukdom och man tvingas stanna hemma minst en vecka.

På THL har man räknat ut att samhället årligen sparar in 16 miljoner euro tack vare vattkoppsvaccineringarna. Och föräldrarnas sjukfrånvaro minskar med cirka 76 000 dagar. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03