Vattenprover bådar gott för Reso och Nådendal

Bild: Jenni-Justiina Niemi

Den första omgången vattenprov tagna i Reso och Nådendal visar att kranvattnet är rent. Uppmaningen att koka allt dricksvatten kvarstår dock tills vidare.

På tisdag eftermiddag kunde myndigheterna i Reso och Nådendal meddela att resultaten av de första proven av vattenledningsvattnet visar att vattnet är rent.

Myndigheternas uppmaning att kommuninvånarna bör koka sitt vatten kvarstår dock. Det behövs nämligen två rena prover innan man kan vara säker på att vattnet är drickbart. Den andra provomgången väntas bli klar under torsdag kväll skriver Reso stads miljömyndighet på sin nätsida.

Det var på måndagen som ett läckage i en central vattenledning gjorde att över 50 000 personer i Reso och Nådendal utanför Åbo blev utan kranvatten. Under dagen lyckades man ta i bruk andra ledningar och delar av befolkningen fick tillbaka sitt vatten, om än i begränsad omfattning.

Kommunerna upprättade under måndag och tisdag ett flertal ställen varifrån befolkningen kunde hämta rent dricksvatten.

Problemet med vattenförsörjningen har skapat stora utmaningar inte minst för de två kommunernas hälsovård och äldreomsorg. Ett flertal företag har också haft problem med produktionen då de inte haft tillgång till vatten. Bland annat tvingades livsmedelstillverkaren Raisio avbryta all sin livsmedelsproduktion.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning