Vattennivån i Torne älv fortsätter stiga med 20 centimeter om dygnet

Översvämningsskydd läggs på plats och fylls med vatten i Torneå. Bild: Timo Alaraudanjoki

Torneå förbereder sig för att översvämningarna blir värre medan Kittilä fortfarande överväger evakuering då vårvärmen får snön att smälta i racerfart.

Läget vid Torne älv och Ounasjoki i Lappland är kritiskt, uppger Översvämningscentret och NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Det stigande flodvattnet ser ändå ut att ha saktat ner lite grann och enligt prognosen ser vattennivån vid Torne älv inte ut att stiga över skyddsvallarna. Torneå stad har stängt av trafiken på vissa platser för att kunna bekämpa översvämningarna och utreder nu om det finns personer som använder hemvårdstjänster i områden med risk för översvämningar.

Kittilä överväger fortfarande evakuering i vissa områden, men det blir kanske inte nödvändigt eftersom vattennivån i Ounasjoki enligt prognosen kan börja sjunka igen.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46