Vattennivån i Torne älv fortsätter stiga med 20 centimeter om dygnet

Översvämningsskydd läggs på plats och fylls med vatten i Torneå. Bild: Timo Alaraudanjoki

Torneå förbereder sig för att översvämningarna blir värre medan Kittilä fortfarande överväger evakuering då vårvärmen får snön att smälta i racerfart.

Läget vid Torne älv och Ounasjoki i Lappland är kritiskt, uppger Översvämningscentret och NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Det stigande flodvattnet ser ändå ut att ha saktat ner lite grann och enligt prognosen ser vattennivån vid Torne älv inte ut att stiga över skyddsvallarna. Torneå stad har stängt av trafiken på vissa platser för att kunna bekämpa översvämningarna och utreder nu om det finns personer som använder hemvårdstjänster i områden med risk för översvämningar.

Kittilä överväger fortfarande evakuering i vissa områden, men det blir kanske inte nödvändigt eftersom vattennivån i Ounasjoki enligt prognosen kan börja sjunka igen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning