Vatten rinner ut vid Sandudds begravningsplats - här är den oväntade förklaringen

Vattnet rann stadigt ut genom den öppna slangens mynning. Bild: HBL

Många stadsbor har reagerat på vattnet som strömmar ut ur en slang vid muren till begravningsplatsen.

Vid hörnet av Lappviksvägen och Fahlanders allé i centrala Helsingfors flödade vatten ut ur en öppen slang i en jämn ström på tisdagseftermiddagen. På de snötäckta grenarna i buskaget ovanför slangen följde två björktrastar med lakoniska miner hur det porlande vattnet bildade en pöl mellan Lappvikens sjukhus och Sandudds begravningsplats.

Förbipasserande oroade sig för att vattnet skulle ta sig in på själva begravningsplatsen och göra jorden så sumpig att gravstenarna skulle rubbas.

Andra befarade att kylan skulle förvandla gångvägen förbi begravningsplatsen till en skridskobana.

Enligt läsaruppgifter till HBL har vatten runnit ut i flera dagars tid.

På Helsingforsregionens miljötjänster HRM säger informatör Kati Mäki-Latikka att det inte handlar om ett misstag, utan om en planerad åtgärd i anslutning till det stora vattenledningssaneringsprojektet som gjort delar av närliggande Mechelingatan till en byggarbetsplats.

– Vattnet har tillfälligt letts från byggarbetsplatsen mot Lappvikens sjukhus. Nu när det är så kallt går det inte att leda vattnet ned i diken och rännstenar, då skulle gatorna småningom svämma över. Därför valde man att leda vattnet till ett grönområde i stället, säger Mäki-Latikka.

På grund av kylan har man de senaste dagarna enligt Mäki-Latikka varit tvungen att hela tiden låta vattnet rinna så att det inte ska frysa i slangen.

– Det är sannolikt därför många lagt märkte till slangen nu, säger hon.

Trots att det inte är frågan om ett läckage kommer HRM att reagera på responsen.

– Det har väckt en del farhågor, också hos dem som är ansvariga för begravningsplatsen. Därför kommer slangen att tas bort och vattnet kommer i stället att ledas genom avloppet i en närliggande byggnad, säger Mäki-Latikka.

Det rinnande vattnet bildade en pöl vid muren till begravningsplatsen. Bild: HBL

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning