Vatikanen: Genusteori ett förvirrat koncept

Genusteori försöker "förinta begreppet natur", anser Vatikanen. Arkivbild. Bild: Alessandra Tarantino/AP-TT

Vatikanen för första gången släppt en skrift som behandlar ämnet genusteori. Och den katolska institutionens dom är hård.

Genusteori beskrivs som "sällan grundad i mer än ett förvirrande frihetskoncept på känslornas och begärens område". Skriften tar också avstånd från läror som anses försöka "förinta begreppet natur" samt lagstiftning och skolundervisning grundad i genusteori.

Dokumentet är avsett att vägleda katolska utbildare och släpps samtidigt som regnbågspersoner världen över firar 50-årsjubileet av Stonewallupproret, den moderna hbtq-rörelsens födelse. Och kritiken har inte låtit vänta på sig. Enligt hbtq-organisationer riskerar den 30 sidor långa skriften underblåsa hat och fördomar mot deras medlemmar.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54